Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra moitti tänään eduskunnan välikysymyskeskustelussa hallituksen omistajaohjauspolitiikkaa ja vaati järjestelmään uudistuksia. Purra huomautti, että ala-arvoisen omistajaohjauksen myötä Fortumille on muodostunut miljarditappiot, joista puolet on valtion. – Te olette EU:n paras hallitus olemaan pitämättä puolianne.

Hallitus vastasi tänään eduskunnan täysitunnossa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymykseen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta.

Räikeät puutteet ilmi järkyttävällä tavalla

Puheenvuorossaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra moitti hallituksen omistajaohjauspolitiikkaa ja vaati järjestelmään uudistuksia.

– Valtion omistajaohjauksen räikeät puutteet tulivat ilmi järkyttävällä tavalla. Koko järjestelmä on mietittävä uudelleen. On mietittävä, mikä rooli valtiolla on luonnollisissa monopoleissa sekä huoltovarmuuden kannalta oleellisilla toimialoilla. Meidän tulee huolehtia kansallisesta edusta. Omistajaohjauksen tarkoituksena ei ole se, että autamme kilpailijamaitamme vuotaen samalla omat varamme kuiviin.

– Tämän ala-arvoisen omistajaohjauksen myötä Fortumille on muodostunut miljarditappiot, joista puolet on valtion. Lisäksi eläkevakuutusyhtiöillä on kuuden prosentin osuus.

Hallituksen kesät käyvät kalliiksi

Purran mukaan hallituksen kesät käyvät suomalaisille todella kalliiksi.

– Osasyy voi olla toki siinäkin, että Fortumin neuvotteluissa hallituksen vastuuministeri pitää oma kansa ensin -ajattelua vahingollisena. Tai jonka mielestä eurot ovat vain euroja, mutta yhtenäisyys – eli siis myötäily – on tärkeintä. Hyvänen aika, ministerit, ne ovat Suomen ja suomalaisten euroja. Te olette EU:n paras hallitus olemaan pitämättä puolianne.

– Saksan käyttämä taktiikka pusertaa Uniper Saksan valtion toimesta kannattamattomaksi yhtiöksi ei kestä päivänvaloa. Suomen olisi pitänyt haastaa Saksan päätös EU-tuomioistuimeen.

Syytä tarkistaa, kenelle omistajaohjaus sopii

Purra toteaa, että on syytä tarkistaa, kenelle valtion omistajaohjaus sopii.

– Fortum pyysi apua neuvotteluihin, vaikkakin yhtiön johto sai omistajaohjauksen nukkuvien silmien alla toteuttaa Uniperille tammikuussa epäedulliset rahoituspäätökset. Siten myös yhtiön johdon asema tulisi tarkistaa uudelleen, kun valtio on yhtiön suurin omistaja.

– Miten Fortumin pyyntöön reagoitiin? Lähettämällä pari tekstiviestiä. Omistajaohjaus ei edes yrittänyt näyttää uskottavalta. Avoin päätöksenteko on hallitukselle kirosana. Ryhmäpuheenjohtaja Tavio on joutunut turvautumaan tietopyyntöön tekstiviestien annista.

Purra huomauttaa, että huoltovarmuuden ohella omistajaohjauksen karmea tila on tuntuvasti heikentänyt Suomen rahoitusasemaa.

– Ohjauksen tarkoitus on, että veronmaksajien rahoja käytetään vastuullisesti. Hallituksen omistajaohjauksen laatu on luokatonta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi videolla välikysymyskeskustelua.

SUOMEN UUTISET