Fortum tiedotti aamulla myyvänsä koko Uniper-omistuksen Saksan valtiolle. Valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila sanoo valtion omistajapolitiikan heikon johtamisen vaikuttaneen koko prosessin hallintaan. Junnilan mielestä Uniperin Pohjoismaissa sijaitsevien tuotantolaitosten turvaaminen olisi ollut strategisesti tärkeintä.

– Pohjoismaissa toimivat vesivoimalaitokset jäävät nyt saksalaisten omistukseen aikana, jolloin Suomella olisi erittäin tärkeää varmistaa riittävä omavaraisuus ja säätövoiman saatavuus tulevana talvikautena. Valtion omistajapolitiikan strateginen johtaminen on koko prosessin aikana ollut heikkoa ja kokonaisuuden hallinta suorastaan avutonta, Vilhelm Junnila toteaa.

Omistajaohjausministeri istunut tumput suorina

Valtionyhtiö saa takaisin kaksi kuukautta sitten antamansa vakuudet, mutta menettää sijoituksensa ja koko osuutensa ydinvoimaan ja vesivoimaan nimellisellä korvauksella.

– Toimitusjohtaja Markus Rauramo on istunut Fortumin johtoryhmässä vuodesta 2012 ja toimi Uniper-kauppojen aikana talousjohtajana. Häntä ja muita aiempia johtajia voi toki arvostella operatiivisista ja strategisista virheistä, mutta valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri on kaiken aikaa istunut tumput suorassa eikä ole missään vaiheessa ottanut asiaa hallintaansa omistajaohjauksen keinoilla.

– Johtaminen on ollut korostetun heikkoa ja omistajapolitiikan rooli toisarvoista, kuten Uniper-kauppojen taustoista nyt tiedämme. Tällaisessa tilanteessa Pohjoismaissa sijaitsevien tuotantolaitosten turvaaminen olisi pitänyt olla strateginen päämäärä, Junnila jatkaa.

Suomen Uutiset