

LEHTIKUVA
Mäkelä valtionyhtiö Fortumista: ”Kuuluuko seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin – mielestäni ei”
Valtionyhtiö Fortumin koko Uniper-omistus siirtyy Saksan valtiolle. Fortumin Uniper-seikkailusta onkin syntymässä veronmaksajille useiden miljardien tappiot. Kansanedustaja Jani Mäkelä kritisoi ankarasti sitä, että valtion omistuksessa olevan yhtiön rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin.
Eduskunta aloitti eilen valtion ensi vuoden budjetin käsittelyn. Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 on huikeat 8,1 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Valtionvelka nousee vuoden 2023 lopussa arviolta 146 miljardiin euroon.
Eduskunnassa perusuomalaiset kritisoi ankarasti hallituksen sorvaamaa budjettia, josta tärkeysjärjestys on täysin hukassa, kuten aiempinakin vuosina.
Hallituspuolueiden ideologisten hankkeiden tukeminen jatkuu entiseen tapaan – ja budjetti on lisää velkaa velan päälle.
Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä toteaa, että kriisiaikana järjettömyydet ja epäolennaisuudet tulisi purkaa pois.
– Taustalla on isoja rakenteita, joihin pitäisi puuttua. Esimerkiksi ilmastotoimiin laitetaan miljardeja, ja on otettu koko muuta Eurooppaa 15 vuotta kunnianhimoisempia hiilineutraalisuustavoitteita. Tämän kaltaisiin järjettömyyksiin ei tulisi panostaa tässä hetkessä, Mäkelä sanoi tänään Ylen aamussa.
Hallitus ei ole tinkinyt utopiahankkeistaan
Mäkelä nostaa esille myös, että vaikka budjetti rakentuu entistä enemmän velalle, siitä huolimatta ulkomaille jaetaan miljardeja euroja tulonsiirtoja, esimerkiksi kehitysapuna.
– Ensisijassa isot rakenteet pitäisi muuttaa, mutta leikattavaakin budjetissa kyllä on.
Keskustan kansanedustajan Jouni Ovaskan mukaan hallituksessa jaetaan huoli velkaantumisesta, ja Ovaskan mukaan puolueilla on halua lähteä tasapainottamaan taloutta.
– Se vaatii ainakin kaksi seuraavaa vaalikautta, mutta siihen on mentävä. Sodan ja koronan kautta tulleet isot kustannukset puolustusvoimille on kuitenkin löydetty. Se on ollut oikein, Ovaska sanoi.
Mäkelä huomautti, että Ukrainan sodan ja koronan taakse ei enää voi piiloutua, kun puhe on valtion velkaantumisesta.
– Sodasta ja koronasta huolimatta hallitus ei ole tinkinyt mistään utopistisista tavoitteistaan, kuten ilmastotavoitteista ja oppivelvollisuuden pidennyksestä, joka on viety läpi velkarahalla. Lisätuloja tai säästöjä ei ole hankittu.
Miljardien tappiot uhkaavat veronmaksajia
Valtionyhtiö Fortum on tänään vahvistanut, että Saksa on ostamassa Fortumilta energiayhtiö Uniperin osakkeet, eli Fortumin koko Uniper-omistus siirtyy Saksan valtiolle. Fortumin mukaan neuvottelut ovat jo loppusuoralla.
Fortumin Uniper-seikkailusta on syntymässä veronmaksajille useiden miljardien tappiot. Mäkelä kritisoikin ankarasti sitä, että valtion omistuksessa olevan yhtiön rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin.
– Tällöin joudutaan myös tilanteisiin, jolloin asioista ei muka voida kertoa suoraan, koska vastaavien ministerien ja poliitikkojen suut tukitaan sisäpiirimääräyksillä. Yhtälö ei vain toimi. Jatkossa pitääkin miettiä tarkemmin, mitä valtion pitää omistaa ja mitkä ovat valtion ydintehtäviä. Kuuluuko tällainen seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin? Mielestäni ei.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuhlaaminen miljarditappiot leikkauskohteet ideologiset hankkeet Jouni Ovaska Uniper tärkeysjärjestys valtionyhtiöt valtion menot verovarat veronmaksajat valtionvelka Alijäämä Sanna Marin Jani Mäkelä Fortum Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi ei saa olla koko maailman sosiaalitoimisto – ”Piikki on laitettava kiinni”

Purra: Uniper puoli-ilmaiseksi Saksalle – Suomelle rippeet

Junnila Uniperin myynnistä Saksalle: Valtion omistajapolitiikan johtaminen on ollut heikkoa ja avutonta

Fortum ja omistajaohjaus – Ranne: ”Molempien johto vaihtoon”

Mäenpää hallitukselle: ”Tuntuu siltä kuin puhuisimme kiviseinälle tai kuuroille korville”

Uniper-sotkusta olisi otettava opiksi – Tavio toivoo valtiolta jatkossa vahvempaa omistajaohjausta: ”Tulisi valvoa strategioita ja ennen kaikkea kansallista etua”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää