Valtionyhtiö Fortumin koko Uniper-omistus siirtyy Saksan valtiolle. Fortumin Uniper-seikkailusta onkin syntymässä veronmaksajille useiden miljardien tappiot. Kansanedustaja Jani Mäkelä kritisoi ankarasti sitä, että valtion omistuksessa olevan yhtiön rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin.

Eduskunta aloitti eilen valtion ensi vuoden budjetin käsittelyn. Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 on huikeat 8,1 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Valtionvelka nousee vuoden 2023 lopussa arviolta 146 miljardiin euroon.

Eduskunnassa perusuomalaiset kritisoi ankarasti hallituksen sorvaamaa budjettia, josta tärkeysjärjestys on täysin hukassa, kuten aiempinakin vuosina.

Hallituspuolueiden ideologisten hankkeiden tukeminen jatkuu entiseen tapaan – ja budjetti on lisää velkaa velan päälle.

Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä toteaa, että kriisiaikana järjettömyydet ja epäolennaisuudet tulisi purkaa pois.

– Taustalla on isoja rakenteita, joihin pitäisi puuttua. Esimerkiksi ilmastotoimiin laitetaan miljardeja, ja on otettu koko muuta Eurooppaa 15 vuotta kunnianhimoisempia hiilineutraalisuustavoitteita. Tämän kaltaisiin järjettömyyksiin ei tulisi panostaa tässä hetkessä, Mäkelä sanoi tänään Ylen aamussa.

Hallitus ei ole tinkinyt utopiahankkeistaan

Mäkelä nostaa esille myös, että vaikka budjetti rakentuu entistä enemmän velalle, siitä huolimatta ulkomaille jaetaan miljardeja euroja tulonsiirtoja, esimerkiksi kehitysapuna.

– Ensisijassa isot rakenteet pitäisi muuttaa, mutta leikattavaakin budjetissa kyllä on.

Keskustan kansanedustajan Jouni Ovaskan mukaan hallituksessa jaetaan huoli velkaantumisesta, ja Ovaskan mukaan puolueilla on halua lähteä tasapainottamaan taloutta.

– Se vaatii ainakin kaksi seuraavaa vaalikautta, mutta siihen on mentävä. Sodan ja koronan kautta tulleet isot kustannukset puolustusvoimille on kuitenkin löydetty. Se on ollut oikein, Ovaska sanoi.

Mäkelä huomautti, että Ukrainan sodan ja koronan taakse ei enää voi piiloutua, kun puhe on valtion velkaantumisesta.

– Sodasta ja koronasta huolimatta hallitus ei ole tinkinyt mistään utopistisista tavoitteistaan, kuten ilmastotavoitteista ja oppivelvollisuuden pidennyksestä, joka on viety läpi velkarahalla. Lisätuloja tai säästöjä ei ole hankittu.

Miljardien tappiot uhkaavat veronmaksajia

Valtionyhtiö Fortum on tänään vahvistanut, että Saksa on ostamassa Fortumilta energiayhtiö Uniperin osakkeet, eli Fortumin koko Uniper-omistus siirtyy Saksan valtiolle. Fortumin mukaan neuvottelut ovat jo loppusuoralla.

Fortumin Uniper-seikkailusta on syntymässä veronmaksajille useiden miljardien tappiot. Mäkelä kritisoikin ankarasti sitä, että valtion omistuksessa olevan yhtiön rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin.

– Tällöin joudutaan myös tilanteisiin, jolloin asioista ei muka voida kertoa suoraan, koska vastaavien ministerien ja poliitikkojen suut tukitaan sisäpiirimääräyksillä. Yhtälö ei vain toimi. Jatkossa pitääkin miettiä tarkemmin, mitä valtion pitää omistaa ja mitkä ovat valtion ydintehtäviä. Kuuluuko tällainen seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin? Mielestäni ei.

SUOMEN UUTISET