Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio katsoo, että Uniper-sotkun lopputulos oli se, että Saksan annettiin kaapata miljarditolkulla veronmaksajien sijoitusomaisuutta – Nyt ei ole huolehdittu kansallisesta edusta eikä neuvotteluissa ei ole pidetty myöskään Fortumin piensijoittajien puolta. Suomi ei näytä käyttäneen neuvotteluissa mitään vipuvartta, Tavio sanoo.

Energiayhtiö Fortum ja Saksan valtio tiedottivat eilen, että osapuolet ovat päässeet sopuun Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kansallistamisesta.

Sopimuksen mukaan Saksa hankkii Fortumin omistamat Uniper-osakkeet 500 miljoonalla eurolla. Diiliin kuuluu, että Uniper myös lupaa palauttaa Fortumille sille myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituksen.

Veronmaksajat ja sijoittajat jäivät alakynteen

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio katsoo, että lopputulos oli kuitenkin se, että suomalaiset veronmaksajat ja sijoittajat jäivät pahasti alakynteen.

– Saksan annettiin kaapata miljarditolkulla suomalaisten veronmaksajien sijoitusomaisuutta. Kirjanpidossa tappiot ovat noin kuusi miljardia, mutta mikä lienee sitten oikea arvo, kun huomioidaan, että Uniperilla on enemmän vesivoimaa kuin koko Suomessa.

Uniper omistaa yli 70 vesivoimalaa Ruotsissa, ja sillä on suuri osuus ruotsalaiseen ydinvoimaan.

– Kun nämä kaikki huomioidaan, niin näiden arvo voi olla yli 6 miljardia. Saksa siis kykeni poliittisella pelillä, lainsäädännöllistä vipuvartta hyväksi käyttäen kaappaamaan nämä kaikki, Tavio sanoi eilen A-studiossa.

Suomi ei käyttänyt poliittista ohjausta

Tavio huomauttaa, että yksi EU:n periaatteista on pääoman vapaa liikkuvuus unionin alueella.

– Eli ulkomaille sijoitettu pääomainvestointi olisi periaatteen mukaan EU:ssa turvattu. Nyt kuitenkin Saksa itse alkoi määrätä sitä, milloin kaasusopimukset voidaan ottaa reaalihinnassa, eli milloin tappion tuottaminen loppuu. Totta kai Saksa katsoi tilaisuutensa tulleen, eli heidän on helpompi laittaa lait voimaan vasta silloin, kun ovat vallanneet yhtiön.

Tavio huomauttaa, että Uniperia ei olisi voitu päästää konkurssiin, koska se on saksalaisille niin tärkeä.

– Suomella on ollut koko ajan tavallaan käsi saksalaisten kaasuhanalla, mutta Suomen hallitus ei ole käyttänyt poliittista ohjausta toisin kuin Saksa, joka on toiminut mafiatyyliin antamalla tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.

Saksa sai osakkeita pilkkahintaan

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) huomautti, että Uniper tekee tällä hetkellä tappiota lähes sata miljoonaa euroa päivässä johtuen siitä, että se oli laskenut halvan venäläisen maakaasun varaan, jota markkinoilta ei enää saa.

– Se joutuu siis nyt olemassa olevien sopimustensa nojalla hankkimaan kalliimpaa kaasua ja toimittamaan asiakkaille, ja Saksa maksaa viulut, eli laittaa miljardeja tappioiden kattamiseksi. Suomi – tai Fortum- ei kuitenkaan laita rahaa Uniperiin, Tuppurainen selitti.

Tavion mukaan kuitenkin jo kesällä, kun nähtiin kaasusopimusten olevan raskaasti tappiollisia, olisi tullut selvittää vaihtoehtoisia keinoja saada Saksa tukemaan yhtiötä.

– Vaihtoehtona sille, että Uniperin arvon annettiin laskea alas. Nyt kävi niin, että Saksa sai jopa 30 prosenttia Suomen maksamasta 7 miljardin paketista pilkkahintaan maksamalla 260 miljoonaa.

Perussuomalaisilta välikysymys Fortum-politiikasta

Tavio toivoo jatkossa aktiivisempaa omistajaohjauspolitiikkaa.

– Omistajaohjauksen tulisi valvoa olemassa olevia strategioita ja ennen kaikkea kansallista etua. Nyt ei ole huolehdittu kansallisesta edusta eikä neuvotteluissa ole pidetty myöskään Fortumin piensijoittajien puolta. Suomi ei näytä käyttäneen mitään vipuvartta.

Perussuomalaiset ilmoitti tiistaina jättävänsä välikysymyksen koskien energiamarkkinoita, sähkön hintaa ja hallituksen Fortum-politiikkaa.

SUOMEN UUTISET