Suomen valtiolla ei ole ollut missään vaiheessa omistajaohjausotetta Fortumista. Myöskään Fortumilla ei ole ollut missään vaiheessa pitävää otetta Uniperista, sillä viimekätinen päätäntävalta on saksalaisilla niin force majeurin julistamisesta kuin Uniperin pystyssä pitämisestäkin, huomauttaa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Riikka Purra arvioi, että kun Uniper kansallistetaan ja Saksa maksaa osakkeista tämän hetken tiedon mukaan noin 500 miljoonaa euroa, on selvää, että Fortumille ja sitä kautta suomalaisille kertyy miljarditappiot, sillä aikanaan Fortum – ja sitä kautta veronmaksajat – maksoivat Uniperistä noin seitsemän miljardia euroa.

Saksa teki tietoista politiikkaa

Purran mukaan heinäkuun ”pelastuspaketissa”, jonka oli siis tarkoitus nimenomaan estää kaatuminen ja kansallistaminen, Saksa jo sai pilkkahinnalla ison osan Uniperista. Fortumin alaskirjaukset tulevat olemaan merkittävät.

– Saksa teki poliittisilla päätöksillään Uniperista tappiopesäkkeen. Tappioilla tuettiin saksalaisia kotitalouksia ja yrityksiä myymällä heille alle markkinahintaista maakaasua. Tappiot rahoitettiin pakottamalla Fortum lainaamaan rahaa Uniperille.

– Kun Uniperin arvo oli näin painettu lähes nollaan ja Fortumilla ei enää ollut mahdollisuutta eikä edes halua luotottaa enempää, Saksan valtio esitti ostotarjouksen: saatte pikkurahat osakkeista, mutta saatte sentään aiemmin lainaamanne kahdeksan miljardia takaisin, ota tai jätä – tai muuten jatketaan tappioiden tekemistä, Purra kuvaa tilannetta.

Hallitus yrittää keplotella itsensä ulos

Lainarahan takaisin saaminen ei ole Purran mukaan mikään voitto vaan lain edellyttämä toimi.

– Jos hallitus tätä juhlii, se vain yrittää keplotella itsensä ulos ongelmista. Saksa saa Uniperin puoli-ilmaiseksi ja Suomi saa rippeet, Purra toteaa.

Loppulasku vielä hämärän peitossa

Purra arvioi, että suurin uhka on edelleen, että Suomen valtio joutuu pääomittamaan Fortumia myöhemmin isosti. Yhtiö joutuu tekemään alaskirjauksia niin Uniperista kuin Fortumin Venäjä-seikkailuistakin, eikä kukaan vielä tiedä kuinka paljon.

– Lisäksi epäoikeudenmukaisinta kansallistamisessa on, että Uniper on saamassa siihen mukaan myös arvokkaimmat ja kannattavat osat, vesi- ja ydinvoimalaitokset. Ne ovat olleet osin suomalaisten omistamia entisen pääomistajan Fortumin kautta.

SUOMEN UUTISET