Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoi tänään välikysymyksen tiedotustilaisuudessa Uniper-kriisin seurauksena veronmaksajia ja Fortumin pienomistajia uhkaavista tähtitieteellisistä tappioista. Yli 15 miljardia euroa katoaa tilanteessa, jossa Sanna Marinin vasemmistohallituksen politiikka on jo valmiiksi nakertanut hyvinvointivaltion perustaa.

Sanna Marinin hallitus on onnistunut Uniperin kriisin seurauksena hävittämään enemmän rahaa kuin yksikään hallitus sitä ennen. Valtionvelka kasvaa tämän hallituksen aikana jopa 40 prosenttia. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesi, ettei hallitus ole väkevästi puolustanut suomalaista veronmaksajaa eikä suomalaista piensijoittajaa.

– Uniperin tappioiden rahasummalla saisi maksettua kaikille suomalaisille vuodeksi ruoat ja juomat.

– On älyllistä laiskuutta, jos ei tarkkaan selvitetä, miten tähän pisteeseen tultiin, ja on poliittista epärehellisyyttä, jos väitetään, että kukaan ei tehnyt suuria virheitä. Oppositio vaatii hallitusta kantamaan virheistään vastuun, Tavio jyrähti.

Kukaan ei tunnu tietäneen mitään

Marinin hallitus on hävittänyt Uniperin pääomittamisella 8 miljardia eli 8 000 miljoonaa euroa saksalaisten tukemiseen ilman, että pääministeri vaikuttaa edes tienneen päätöksestä. Tavion mukaan on jäänyt epäselväksi, miten ministeri Tytti Tuppuraisen johtama omistajaohjaus on sekään päättänyt 8 miljardin euron pääomituksesta.

– Omistajaohjausministerin tähänastisesta kertomuksesta on pääteltävissä, että hän on saanut asian Fortumilta ikään kuin vain tiedoksi. Tätä Fortumin hallituksen menettelyä taas tukee se entisen pääministeri Sipilän kertomus, jonka mukaan hän sai tiedon Uniper-kaupasta vain 15 minuuttia ennen kuin asia oli julkisuudessa. Sipilä esitti tuolloin julkisuudessa kaiken olleen hyvin valmisteltua ja antoi ymmärtää hallituksen olevan hyvin kärryillä.

– Käykö nytkin niin, että Sanna Marin aikoo kertoa totuuden vasta joskus, kun ei ole enää itse pääministerinä? Tavio pohti.

Marinia ei napannut

Siinä missä Saksan liittokansleri Olaf Scholtz keskeytti Uniperin vuoksi lomansa, pääministeri Marin lähti Ruisrockiin ja jatkoille Kesärantaan. Tuppurainen hehkutti julkisuudessa Marinin panoksen olleen neuvotteluissa merkittävä, mutta totuuden alkaessa valjeta Marinin panos näyttää jääneen tekstiviestien tasolle. Tavio vaati Marinin ja Scholtzin välisiä tekstiviestejä välittömästi julkisuuteen, jotta nähdään, miten Marin on Uniperista neuvotellut Saksan kanssa.

– Saksan kanssa Uniperista käydyissä kriisineuvotteluissa Saksa onnistui kaappaamaan itselleen pilkkahintaan Uniperista 30 prosentin osuuden ja sai omille lainoilleen etusijan maksujärjestyksessä.

– Suomen ja ministeri Tuppuraisen köyhän miehen valtuuskunnan tavoitteet ovat jääneet epäselviksi, ja ministerit ovat selitelleet epäonnistumista korulausein ja jargonilla. Reilu viikko sitten täysistunnossa kysyttäessä Suomen neuvottelutavoitteista vastasi ministeri Tuppurainen, että tavoite on ollut omistaja-arvon säilyminen. Tällaisen tyhjänpäiväisen huuhaan puhuminen ei ole mitään muuta kuin yritys hämätä kansalaisia. Vai oletteko koskaan kuulleet yrityksestä, joka ei tavoittelisi omistaja-arvon säilymistä? Sitähän minäkin.

– Kansa ansaitsee tietää tarkemmin hallituksen toiminnasta tai pikemminkin toimimattomuudesta. Hallituksen salailu ja kiertely paljastavat, miten huonosti hallitus on käsitellyt Uniper-kriisiä, Tavio sanoi.

Saksa kaappaamassa suomalaisten omaisuutta

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Saksa harkitsee kansallistavansa Uniperin. Tavio ei pidä oikeudenmukaisena, että EU-maa kansallistaa toisen EU-maan omaisuutta. Tämä vie pohjan pois pääoman vapaalta liikkuvuudelta.

– Suomen ei pidä hyväksyä, että koko Uniper kansallistettaisiin, vaan yhtiöstä olisi tullut ja tulisi yhä ensin pilkkoa sen muut kannattavat osat.

– Saksan ei tule antaa ryöstää Uniperin miljardeja suomalaisilta. Kahdeksan miljardia on jo mennyt suoraan saksalaisten kotitalouksien ja yritysten tukeen. Se on enemmän kuin millä Marinin hallitus on tukenut kotitalouksia ja yrityksiä kotimaassaan, Tavio totesi.

Viedäänkö vesivoimalat Fortumilta?

Uniperillä on enemmän vesivoimaa kuin koko Suomessa. Tavio ihmetteli, miten voi olla mahdollista, että kansalliseen kaasun huoltovarmuuteen vedoten Saksan hallitus kansallistaisi tämän pitkälti suomalaisten Fortumin kautta omistaman vesivoiman? Uniperin vesivoimalaitoksista 76 on Ruotsissa, ja Tavio pitääkin vielä erikoisempana, että Saksa huoltovarmuuteensa vedoten nyt päätöksellään ryöstäisi Fortumin Ruotsissa omistamat vesivoimalat.

– Suomi on vuosikymmeniä nöyristellyt EU:ssa ja hyppinyt Saksan pillin mukaan, mutta nyt kun Suomi kaipaisi ensimmäistä kertaa tukea ja solidaarisuutta, niin saksalaiset johtavat poliitikot ovat jo ilmaisseet, että Saksa ei anna Suomeen penniäkään. Tämän tulisi saada ajattelevat ihmiset havahtumaan EU:n luonteeseen maamme kuppaajana, mutta kokoomuksen johtama EU-hegemonia Suomessa vain jatkuu punavihreän median johdolla.

– Oli mitä mieltä kokonaistilanteesta tahansa, uskon jokaisen suomalaisen voivan olla sen takana, että Saksa ei saa ryöstää omaisuuttamme viekkaudella ja kieroilulla.

– Marinin hallitus ei selvästikään kykene marssimaan Saksaan ja lyömään nyrkkiä pöytään, joten nyt on syytä vaihtaa pikaisesti neuvottelijoiksi sellaiset ihmiset, jotka pystyvät, Tavio vaati.

Suomen Uutiset