

Vasemmalla Eero Heinäluoma (sdp.), oikealla Jussi Halla-aho (ps.). / EK stream kuvakaappaus
Venäjä lapioinut vuosien varrella säkkikaupalla rahaa SDP:n korkeissa asemissa toimiville ”kaasuputkimiehille” – Eero Heinäluoma äityi huutamaan, kun asia nousi tentissä esille
Jussi Halla-aho ja Eero Heinäluoma ottivat kunnolla Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n eurovaalipaneelissa yhteen Venäjän kaasuputkihankkeista ja poliittisesta korruptiosta. Kaasuputkiaihe oli Heinäluomalle niin herkkä, että hän alkoi huutaa muiden keskustelijoiden päälle.
Tilaisuuden juontaja, toimittaja Marja Sannikka otti esille poliittisen korruption tivatessaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholta useaan kertaan, miksi tämä on viemässä perussuomalaiset EU-parlamentissa ”Venäjä-mieliseen ryhmään”, johon tulee mukaan äskettäisessä korruptiokohussa ryvettynyt itävaltalainen FPÖ-puolue.
– Jotenkin osasin odottaa tätä lämmittelykysymystä, Halla-aho naurahti.
– On surkeaa, että kun pitäisi puhua EU:n tulevaisuudesta, tämä aika käytetään yksittäiseen poliitikkoon liittyvän skandaalin rääpimiseen, jolla ei ole mitään tekemistä perussuomalaisten kanssa, Halla-aho sanoi.
– Me pyrimme määrittelemään hyvin tiukasti ne ydinkysymykset, joita me haluamme yhdessä edistää ja jotka yhdistävät meitä, Halla-aho kuvaili perussuomalaisten lähestymistapaa uutta ryhmää kohtaan.
Sannikan jatkaessa Venäjä-mielisyydestä tivaamista, Halla-aho vetosi siihen, että sitä esiintyi muissakin puolueissa.
– Niin sanottu Venäjä-mielisyys ei katso poliittista väriä, vaan on pikemminkin maantieteellinen kysymys Euroopassa. EPP ja kokoomus ovat tehneet hyvää yhteistyötä esimerkiksi Silvio Berlusconin Forza Italian kanssa, Halla-aho sanoi.
Halla-ahon mukaan Berlusconi ei profiloidu erityisen Venäjä-kriittisenä tai korruptiosta vapaana poliitikkona.
Perussuomalaisten läheisimpänä yhteistyökumppanina EU-parlamentissa Halla-aho pitää Tanskan kansanpuoluetta, jolla on perussuomalaisten kaltainen suhtautuminen Venäjään.
Halla-ahon mielestä on tärkeää, että FBÖ käy tarkasti läpi, mitä todella on tapahtunut: onko kyse yksittäisestä, korruptoituneesta poliitikosta, vai onko kyseessä jokin rakenteellinen ongelma, joka FBÖ:n täytyy siivota riveistään.
Kaasuputki sytytti Heinäluoman liekkeihin
Halla-aho huomautti, että poliittista korruptiota esiintyy kaikkialla, myös Suomessa.
– On täysin selvää, että poliittinen korruptio on täysin tuomittavaa. Se ei valitettavasti ole politiikassa tavatonta. Kuten Mauri tietää, Suomessakin on tuomittu johtavassa asemassa olevia poliitikkoja jopa vankeuteen vaalirahoitukseen ja korruptioon liittyvistä rikoksista, Halla-aho totesi viitaten keskustan ja kokoomuksen suureen vaalirahoituskohuun, jossa Mauri Pekkarisenkin nimi tuli esille.
Sannikan jatkaessa tivaamista, että onko Halla-aho huolissaan siitä, että antaa tukensa Venäjä-mieliselle ryhmälle, Halla-aho kuittasi nasevasti takaisin:
– Olen erittäin huolissani siitä, että Euroopassa on erilaisia entisiä hallitusten päämiehiä, jotka lobbaavat esimerkiksi Venäjän kaasuteollisuuden asiaa ja siten Kremlin asiaa, hän sanoi.
– Se lisää Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä ja näin ollen lisää Venäjän poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa.
Halla-aho viittasi entiseen pääministeri Paavo Lipposeen (sd.), joka on tienannut isot rahat toimiessaan Nord Stream -kaasuputkia rakentavan yhtiön konsulttina.
Tämä oli liikaa Eero Heinäluomalle, joka alkoi huutaa keskeyttäen Henna Virkkusen puheenvuoron.
– Tämä alkaa mennä aivan mahdottomille urille tämä keskustelu. Täällä heitetään ihan mitä tahansa, Heinäluoma huusi.
Heinäluoma selitti, että Nord Stream 2 on laillinen hanke, jonka edistämisestä ovat kiinnostuneita Saksa, Venäjä ja muutkin tahot, joten sitä ei voi verrata Itävallan korruptiokohuun.
– Se on eri asia kuin ilmoittaa, että antakaa minulle rahaa, niin minä annan valtion rakennusurakoita vastineeksi, Heinäluoma sanoi. Se on korruptiota.
Halla-aho painotti, että Kreml haluaa poliittista vipuvartta Euroopassa, ja että sitä voi hankkia myös kaupallisin keinoin, kuten kaasuputken kautta. Heinäluoma vastasi tähän, että putkea tukee myös Saksan Angela Merkel, joka haluaa järjestää Euroopan energiahuollon.
– Siitä onkin aina seurannut hyvää, kun Saksa ja Venäjä ovat löytäneet yhteisiä intressejä Euroopassa, Halla-aho tylytti.
Myös kokoomuksen ehdokas Henna Virkkunen oli sitä mieltä, että Nord Stream 2 on Euroopan Unionin etujen vastainen hanke, joka ei millään tavalla tue meidän energiapolitiikkamme tavoitteita.
Tässä vaiheessa Heinäluoma alkoi käydä jo niin kuumana hölisten muiden keskustelijoiden päälle, että juontaja Marja Sannikka joutui erikseen rauhoittelemaan häntä.
Demareilla riittää kaasuputkimiehiä
Myös vihreiden EU-parlamentaarikko Heidi Hautala syytti demaripoliitikkoja oman edun tavoittelusta.
– Minäkin kuulun niihin, jotka ovat arvostelleet johtavien sosiaalidemokraattien, kuten Gerhard Schröderin ja Paavo Lipposen toimintaa taloudellisten etujen saamiseksi Nord Stream -hankkeessa, Heidi Hautala sanoi.
Schröderin ja Lipposen lisäksi myös Sdp:n puoluesihteeri ja eurovaaliehdokas Antton Rönnholm on ansainnut hyvät rahat kaasuputkikonsulttina. Ilta-Sanomien mukaan Rönnholm laskutti konsulttifirmansa kautta lähes 200 000 euroa toimiessaan Venäjän valtionyhtiö Gazpromin South Stream -kaasuputkihankkeessa vuosina 2011–2013.
South Stream -hankkeen tavoite oli rakentaa kaasuputki Mustaltamereltä Länsi-Eurooppaan. Vuoden 2014 lopussa hanke kuitenkin kaatui EU-komission vastustukseen, koska hanke olisi rikkonut unionin kilpailulakeja ja lisännyt EU:n energiariippuvuutta Venäjästä.
Videotallenne EK:n kevätkokouksen vaalipaneelista on katsottavissa tästä linkistä.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sdp:n alamäki jatkuu – perussuomalaiset selvästi suosituin puolue

Venäjä pakittaa pohjoisessa – kaasuhankkeita jäihin

Ex-liittokansleri menettää osan erioikeuksistaan Venäjä-kytkösten takia – demari-Schröder saattaa joutua jopa EU:n pakotelistalle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää