Jussi Halla-aho ja Eero Heinäluoma ottivat kunnolla Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n eurovaalipaneelissa yhteen Venäjän kaasuputkihankkeista ja poliittisesta korruptiosta. Kaasuputkiaihe oli Heinäluomalle niin herkkä, että hän alkoi huutaa muiden keskustelijoiden päälle.

Tilaisuuden juontaja, toimittaja Marja Sannikka otti esille poliittisen korruption tivatessaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholta useaan kertaan, miksi tämä on viemässä perussuomalaiset EU-parlamentissa ”Venäjä-mieliseen ryhmään”, johon tulee mukaan äskettäisessä korruptiokohussa ryvettynyt itävaltalainen FPÖ-puolue.

– Jotenkin osasin odottaa tätä lämmittelykysymystä, Halla-aho naurahti.

– On surkeaa, että kun pitäisi puhua EU:n tulevaisuudesta, tämä aika käytetään yksittäiseen poliitikkoon liittyvän skandaalin rääpimiseen, jolla ei ole mitään tekemistä perussuomalaisten kanssa, Halla-aho sanoi.

– Me pyrimme määrittelemään hyvin tiukasti ne ydinkysymykset, joita me haluamme yhdessä edistää ja jotka yhdistävät meitä, Halla-aho kuvaili perussuomalaisten lähestymistapaa uutta ryhmää kohtaan.

Sannikan jatkaessa Venäjä-mielisyydestä tivaamista, Halla-aho vetosi siihen, että sitä esiintyi muissakin puolueissa.

– Niin sanottu Venäjä-mielisyys ei katso poliittista väriä, vaan on pikemminkin maantieteellinen kysymys Euroopassa. EPP ja kokoomus ovat tehneet hyvää yhteistyötä esimerkiksi Silvio Berlusconin Forza Italian kanssa, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan Berlusconi ei profiloidu erityisen Venäjä-kriittisenä tai korruptiosta vapaana poliitikkona.

Perussuomalaisten läheisimpänä yhteistyökumppanina EU-parlamentissa Halla-aho pitää Tanskan kansanpuoluetta, jolla on perussuomalaisten kaltainen suhtautuminen Venäjään.

Halla-ahon mielestä on tärkeää, että FBÖ käy tarkasti läpi, mitä todella on tapahtunut: onko kyse yksittäisestä, korruptoituneesta poliitikosta, vai onko kyseessä jokin rakenteellinen ongelma, joka FBÖ:n täytyy siivota riveistään.

Kaasuputki sytytti Heinäluoman liekkeihin

Halla-aho huomautti, että poliittista korruptiota esiintyy kaikkialla, myös Suomessa.

– On täysin selvää, että poliittinen korruptio on täysin tuomittavaa. Se ei valitettavasti ole politiikassa tavatonta. Kuten Mauri tietää, Suomessakin on tuomittu johtavassa asemassa olevia poliitikkoja jopa vankeuteen vaalirahoitukseen ja korruptioon liittyvistä rikoksista, Halla-aho totesi viitaten keskustan ja kokoomuksen suureen vaalirahoituskohuun, jossa Mauri Pekkarisenkin nimi tuli esille.

Sannikan jatkaessa tivaamista, että onko Halla-aho huolissaan siitä, että antaa tukensa Venäjä-mieliselle ryhmälle, Halla-aho kuittasi nasevasti takaisin:

– Olen erittäin huolissani siitä, että Euroopassa on erilaisia entisiä hallitusten päämiehiä, jotka lobbaavat esimerkiksi Venäjän kaasuteollisuuden asiaa ja siten Kremlin asiaa, hän sanoi.

– Se lisää Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä ja näin ollen lisää Venäjän poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa.

Halla-aho viittasi entiseen pääministeri Paavo Lipposeen (sd.), joka on tienannut isot rahat toimiessaan Nord Stream -kaasuputkia rakentavan yhtiön konsulttina.

Tämä oli liikaa Eero Heinäluomalle, joka alkoi huutaa keskeyttäen Henna Virkkusen puheenvuoron.

– Tämä alkaa mennä aivan mahdottomille urille tämä keskustelu. Täällä heitetään ihan mitä tahansa, Heinäluoma huusi.

Heinäluoma selitti, että Nord Stream 2 on laillinen hanke, jonka edistämisestä ovat kiinnostuneita Saksa, Venäjä ja muutkin tahot, joten sitä ei voi verrata Itävallan korruptiokohuun.

– Se on eri asia kuin ilmoittaa, että antakaa minulle rahaa, niin minä annan valtion rakennusurakoita vastineeksi, Heinäluoma sanoi. Se on korruptiota.

Halla-aho painotti, että Kreml haluaa poliittista vipuvartta Euroopassa, ja että sitä voi hankkia myös kaupallisin keinoin, kuten kaasuputken kautta. Heinäluoma vastasi tähän, että putkea tukee myös Saksan Angela Merkel, joka haluaa järjestää Euroopan energiahuollon.

– Siitä onkin aina seurannut hyvää, kun Saksa ja Venäjä ovat löytäneet yhteisiä intressejä Euroopassa, Halla-aho tylytti.

Myös kokoomuksen ehdokas Henna Virkkunen oli sitä mieltä, että Nord Stream 2 on Euroopan Unionin etujen vastainen hanke, joka ei millään tavalla tue meidän energiapolitiikkamme tavoitteita.

Tässä vaiheessa Heinäluoma alkoi käydä jo niin kuumana hölisten muiden keskustelijoiden päälle, että juontaja Marja Sannikka joutui erikseen rauhoittelemaan häntä.

Demareilla riittää kaasuputkimiehiä

Myös vihreiden EU-parlamentaarikko Heidi Hautala syytti demaripoliitikkoja oman edun tavoittelusta.

– Minäkin kuulun niihin, jotka ovat arvostelleet johtavien sosiaalidemokraattien, kuten Gerhard Schröderin ja Paavo Lipposen toimintaa taloudellisten etujen saamiseksi Nord Stream -hankkeessa, Heidi Hautala sanoi.

Schröderin ja Lipposen lisäksi myös Sdp:n puoluesihteeri ja eurovaaliehdokas Antton Rönnholm on ansainnut hyvät rahat kaasuputkikonsulttina. Ilta-Sanomien mukaan Rönnholm laskutti konsulttifirmansa kautta lähes 200 000 euroa toimiessaan Venäjän valtionyhtiö Gazpromin South Stream -kaasuputkihankkeessa vuosina 2011–2013.

South Stream -hankkeen tavoite oli rakentaa kaasuputki Mustaltamereltä Länsi-Eurooppaan. Vuoden 2014 lopussa hanke kuitenkin kaatui EU-komission vastustukseen, koska hanke olisi rikkonut unionin kilpailulakeja ja lisännyt EU:n energiariippuvuutta Venäjästä.

Videotallenne EK:n kevätkokouksen vaalipaneelista on katsottavissa tästä linkistä.

SUOMEN UUTISET