Pohjoisesta kuuluu kummia: Venäjä vetää isosti rummutettuja arktisen alueen investointejaan alas ja kaasuhankkeet lykkääntyvät. Syynä pidetään nesteytetyn kaasun alhaalla matavaa hintaa.

Kaasuyhtiö Novatekin investoinnit vedettiin yksinkertaisesti yli Venäjän vuoden 2020 budjetista, kertoo Barents Observer. Itse asiassa Novatekilla pyyhittiin pöytää perusteellisesti, sillä yhtiön kaikki 124 miljardin ruplan (1,75 miljardia euroa) hankkeet joutuivat silppuriin tai ainakin hyllylle, kertoo talousjulkaisu Kommersant.

Piiri pieni pyörii

Novatek on tunnettu yhtiö Suomessakin, sillä venäläis-suomalainen Gennadi Timtsenko teki miljardin euron voiton, kun hän osti – tiettävästi Black Friday -hinnalla – kyseisen kaasuyhtiön osakkeita. Myyjä oli valtion öljy- ja kaasuyhtiö Gazprom.

Novatekin hallituksen puheenjohtaja Leonid Mikhelson kävi marraskuussa presidentti Vladimir Putin tykönä lobbaamassa uusia kaasuhankkeita. Nähtävästi ilman tulosta. Mikhelson varoitti Putinia siitä, että Venäjän kaikkien aikojen suurin nesteytetyn maakaasun tuotantoprojekti Arctic LNG 2 saattaa myöhästyä, jos valtion tukea ei tipu.

Valtiovarainministeriö vastahakoinen

Novatekia on pidetty Putinin sydäntä lähellä olevina yrityksenä, pohjoisen meriyhteyttä kehittävän, paremmin ydinvoimastaan tunnetun Rosatomin ohella. Venäjän valtiovarainministeriö suhtautuu investointeihin kuitenkin vastahakoisesti. Syynä se, että nesteytetyn maakaasun hinta on romahtanut esimerkiksi tärkeillä Aasian markkinoilla 40 prosenttia, alhaisimmalle tasolleen moneen vuoteen.

Novatekin tulevaisuuskin näyttää haasteelliselta. Yhdysvalloissa, Australiassa ja muualla Venäjälläkin on tulossa tuotantoon merkittäviä kaasuprojekteja. Novatek aikoo ilmoituksensa mukaan tuottaa 70 miljoonaa tonnia nesteytettyä maakaasua pelkästään Yamalin ja Gydanin niemimailla vuonna 2030.

SUOMEN UUTISET