Venäjä testasi marraskuussa uutta ballistista Kinzhal-ohjusta Suomen rajan tuntumassa Kuolan niemimaalla. Ohjus laukaistaan lentokoneesta, se lentää kymmenkertaisella äänen nopeudella ja on käytännössä torjumaton. Siksi se muuttaa sotilaallista tasapainoa koko Pohjolassa.

Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikkö, kenraali Valeri Gerasimov tapasi joulun alla Moskovassa ulkomaisia sotilasasiamiehiä. Gerasimov muistutti jälleen kerran Venäjän ydinasearsenaalista, sätti Natoa ja esitteli maan uusia asejärjestelmiä.

Kinzhal tulossa operatiiviseen valmiuteen

Suomen kannalta kiinnostavin ja samalla huolestuttava uutinen on Kinzhal-ohjusjärjestelmän tuominen operatiiviseen harjoitusvalmiuteen. Marraskuun puolivälissä Kh-47M2 Kinzhal laukaistiin Olenegorskin lentokentältä lähteneestä MiG-31K-hävittäjästä Kuolan niemimaalla. Venäjän armeijan ja Barents Observerin mukaan ohjus osui kohteeseensa Vorkutassa, tuhannen kilometrin päässä Uralilla.

Koeolosuhteissa Kinzhal on yltänyt 10-kertaiseen äänennopeuteen. Uusi ohjus on nopeutensa ja lentävän laukaisualustansa vuoksi käytännössä torjumaton. Ohjuksen taistelukärki voidaan varustaa tavanomaisella tai ydinaseella.

Jos Kinzhal laukaistaan Kuolan niemimaalta, se yltää lähes jokaiseen kohteeseen Pohjoismaissa. Ajattelemisen aihetta Suomen ja Ruotsin puolustusvoimille sekä Natolle.

HX-hävittäjähankkeen uusi ulottuvuus

Uuden venäläisohjuksen käyttöönotolla saattaa olla vaikutuksia myös Hornetien seuraajan valinnalle.

Kinzhal on periaatteessa samanlainen kuin maasta laukaistava Iskander-ohjus, joiden verkkaisesti muuttuvat koordinaatit ovat luultavasti ja jatkuvasti Suomen puolustusvoimien tiedossa.

SUOMEN UUTISET