Puoluejohtajat kertoivat eilen MTV:n ja Yleisradion EU-vaalitenteissä halukkuuttaan vähentää Euroopan riippuvuutta Venäjästä esimerkiksi uusiutuvien energianlähteiden avulla.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnilan mukaan viime päivien Venäjä-keskustelu on absurdia, koska samat ryhmät Suomessa ja Euroopassa liputtavat Nord Stream 2 –kaasuputken puolesta.

Venäjän kaasuputkihankkeissa on muutenkin ollut mukana tahoja, jotka ovat nyt rakentamassa Suomelle hallitusohjelmaa.

– Keskustelu suomalaiseen vientiin vaikuttavista pakotteista tulkitaan samojen tahojen toimesta venäläismielisyydeksi, mutta Nord Stream 2 -kaasuputki kuitenkin kelpaa, Junnila ihmettelee.

Eurooppa entistä riippuvaisempi Venäjästä

Junnila pitää myönteisenä, että Yhdysvallat on asettamassa pakotteita Nord Stream 2 -putkihankkeessa toimiville yrityksille. Saksasta ja läntisestä Euroopasta on tulossa aikaisempaa riippuvaisempi venäläisyhtiö Gazpromin kaasusta, vaikka poliitikot muuta vaalipuheissaan esittävät. Kaasuputkesta on erityistä haittaa Ukrainalle ja muulle Itä-Euroopalle.

Junnilan mielestä riippuvuutta venäläisestä energiantuotannosta voidaan vähentää vain konkreettisilla toimilla. Pakotteet esiintyvät äärimmäisenä keinona.

– Eurooppa on ollut kyvytön ratkaisemaan asiaa itse. Yhdysvaltain pakotteet ovat siten tervetulleita Putinin putkelle. Nähtäväksi jää miten muita venäläismielisiksi haukkuvat tahot niihin suhtautuvat, veikkaan, että kriittisesti, Junnila ennustaa.

SUOMEN UUTISET