Ministeri Ville Skinnarin osaksi omistaman Northforce Oy:n ulosottorekisterissä on 11 sivua ja kaikkiaan 54 merkintää. Enimmäkseen rästit ovat maksamatta jäänyttä verovelkaa. Raskaasti tappiollisen yrityksen rahoitukseen on käytetty yli miljoona euroa julkisia tukia, lainoja tai sijoituksia.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) osaksi omistama Northforce Oy on pahasti velkaantunut. Yrityksen ulosottorekisterissä on 11 sivua. Yhtiölle on viime vuosina kertynyt 54 velkamerkintää joista monen velan vireilläoloaika on loppunut varattomuusesteeseen.

26. syyskuuta päivätyn ulosottorekisteritodistuksen mukaan velkaa on tällä hetkellä vielä 72 300 euroa.

Northforce Oy:n velkojien joukossa ovat esimerkiksi vakuutusyhtiö Tapiola, keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo sekä valtionkonttori. Enimmäkseen kyse on kuitenkin verovelasta, sillä useissa velka-asioissa hakijana on Verohallinto.

Rästejä karhuttu tuloksetta

Ulosottorekisterin tiedot kuvaavat velkaantumista vuosien 2017-2019 ajalta. Vanhimmat merkinnät ovat tammikuulta 2017. Monia suuria rästejä on pyritty karhuamaan yli kahden vuoden ajan mutta tuloksetta. Esimerkiksi valtionkonttorilta jäi saamatta Skinnarin yhtiöltä 50 306 euron rahoitussaatava, jonka periminen loppui elokuussa varattomuusesteeseen. Yhtiö on tilittänyt velkaansa valtionkonttorille vain 655 euroa.

Skinnarin vaimo on ollut yhtiön osakkeenomistaja. Ministeri Skinnari omistaa edelleen itse pienen osuuden yhtiöstä. Eduskunnan verkkosivulla hän mainitsee omistusosuuden myös ilmoittamiensa sidonnaisuuksien joukossa.

Velkojat nuolevat näppejään

Ministerin yhtiön tilanne näyttää ulosottorekisterin perusteella melko surkuhupaisalta. Ulosottoon on mennyt melko mitättömiä rästejä, kuten lakisääteinen tapaturmavakuutusmaksu, joka oli vain 11, 84 euroa. Sitä yhtiö ei ole kyennyt suorittamaan, sillä ulosottoasian vireilläolo on päättynyt varattomuusesteeseen.

Northforce Oy:n velkojat ovat yleensä muutenkin jääneet nuolemaan näppejään. Ulosottorekisterin tietojen mukaan yhtiö on pystynyt maksamaan velkaa takaisin vain 1 581 euroa. Ulosottorekisteriin on kuitenkin samalla ilmestynyt säännöllisesti uusia merkintöjä. Uusimmat rästit ovat syyskuun alusta, jolloin ulosotossa vireille tuli esimerkiksi 13 246 euron yhteisöjen jäännösvero.

Huomio kiinnittyy myös yhtiön maksuhäiriömerkintöihin. Niitä Northforce Oy:lle on kertynyt viisikymmentä. Velkojien joukosta on nähtävissä useita samoja nimiä kuin ulosottorekisterissä, mutta myös perintäyhtiöitä kuten Intrum Justitia, Ropo Capital ja Sergel Oy. Maksuhäiriöiden summat vaihtelevat 10 ja 42 014 euron välillä.

Toiminta tappiollista jo 10 vuotta sitten

Suomen Uutiset kertoi aiemmin kesällä ministeri Skinnarin tappiollisista bisneksistä. Asia on kiinnostava veronmaksajien näkökulmasta, sillä Skinnarin ja tämän lähipiirin yhtiöt ovat saaneet noin puolitoista miljoonaa euroa erilaisia julkisia tukia, lainoja tai sijoituksia. Näitä varoja on kanavoitu myös Northforce Oy:n toimintaan, joka pyrki kehittämään urheilijoiden palautusjuomaa.

Toiminta kääntyi tappiolliseksi jo 2010-luvun alussa. Northforce Oy:n uusin saatavilla oleva tilinpäätös kuvaa vuoden 2015 tilikauden tapahtumia. Tuolloin yhtiöllä oli liikevaihtoa 321 000 euroa, mutta tulos jäi 306 000 euroa tappiolle. Myös edelliset tilikaudet sujuivat huonosti.

Vuosina 2012-2015 Northforce Oy teki tappiota yhteensä liki 1,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 yhtiö hakeutui selvitystilaan. Northforce Oy ei ole toimittanut viimeisen tilikauden tilinpäätöstietojaan Kaupparekisteriin.

Veronmaksajilta yli miljoona euroa

Skinnari kertoi kesällä Ylelle, että Northforce Oy:n huomattavana rahoittajana oli valtion erityisrahastoyhtiön Finnveran perustama ja omistama Aloitusrahasto Vera 763 000 euron panoksella. Lisäksi Tekes eli nykyinen Business Finland antoi yhtiölle yli 300 000 euroa ja Ely-keskukset yli 50 000 euroa erilaisia tukia. Näin ollen yhtiön toimintaan kanavoitiin yli miljoona euroa veronmaksajien rahaa.

Skinnari totesi Ylen MOT-ohjelman haastattelussa, että yhtiön epäonni johtui osaksi pyrkimyksestä saada jalansijaa kansainvälisiltä markkinoilta. Skinnarin mukaan liiketoiminta kääntyi tappiollliseksi riittämättömien resurssien vuoksi.

Lopputuloksena ministeri Skinnarin yrityskokeilut vaativat suuria summia veronmaksajien rahaa, jotka hävisivät Kankkulan kaivoon.

SUOMEN UUTISET