Perussuomalaisten yrittäjäkansanedustaja Veikko Vallin ihmettelee, miksi valtio on pumpannut Ville Skinnarin tappiolliseen liiketoimintaan liki puolitoista miljoonaa euroa. Sekä Vallin että Skinnari toimivat proteiinijuomamarkkinoilla, tosin sillä erolla, että aikaisin liikkeellä ollut Vallin teki miljoonatulosta, kun taas valtion avokätisesti rahoittama Skinnarin yhtiö teki miljoonatappiot. Vallin toteaa Suomen Uutisille, ettei hän voi ymmärtää, miksi Skinnarin yritykselle on annettu hirvittäviä summia julkista rahaa siksi, että se pääsi toimimaan vuosikausiksi jo olemassa oleville markkinoille.

– On markkinoita vääristävää ja epäreilua, että poliittisilla suhteilla tai muilla kontakteilla kupataan tukiaisia, ja sitten kilpaillaan rehellisesti omalla riskillä yrittäviä vastaan, Vallin moittii.

Yleisradion MOT-ohjelma julkisti äskettäin tietoja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sdp) aiemmasta yritystoiminnasta. Yle kertoi, että Skinnarin ja tämän lähipiirin yhtiöt ovat saaneet noin puolitoista miljoonaa euroa erilaisia julkisia tukia, lainoja tai sijoituksia.

Yksi Skinnarin yhtiöistä on ollut voimakkaasti tappiollinen, joten julkisista varoista kanavoitu rahoitus on ollut veronmaksajan näkökulmasta hukkaan heitettyä rahaa. Kysymys on Northforce-nimisestä osakeyhtiöstä, joka pyrki kehittämään urheilijoiden palautusjuomaa. Skinnarin vaimo oli yhtiön osakkeenomistaja. Ministeri Skinnari omistaa myös itse pienen osuuden yhtiöstä.

Skinnari kertoi Ylelle, että Northforce Oy:n huomattavana rahoittajana oli valtion erityisrahastoyhtiön Finnveran perustama ja omistama Aloitusrahasto Vera 763 000 euron panoksella. Lisäksi Tekes eli nykyinen Business Finland antoi yhtiölle yli 300 000 euroa ja Ely-keskukset yli 50 000 euroa erilaisia tukia. Näin ollen yhtiön toimintaan kanavoitiin yli miljoona euroa veronmaksajien rahaa.

Ministerin yhtiöllä jopa 18 maksuhäiriömerkintää

Northforce Oy:n viimeisin saatavilla oleva tilinpäätös kuvaa vuoden 2015 tilikauden tapahtumia. Vaikka liikevaihtoa oli 321 000 euroa, jäi tulos 306 000 euroa tappiolle. Myös edelliset tilikaudet sujuivat huonosti.

Vuosina 2012-2015 Northforce Oy teki tappiota yhteensä liki 1,5 miljoonaa euroa. Kuinka suurista tappioista on kaiken kaikkiaan kyse, ei ole tietoa, sillä vuonna 2016 yhtiö hakeutui selvitystilaan. Northforce Oy ei ole toimittanut viimeisen tilikauden tilinpäätöstietojaan Kaupparekisteriin.

Huomiota herättävät myös rästissä olevat maksut. Northforce Oy:lla on jopa 18 maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriöt ovat alkaneet kasaantua sen jälkeen, kun yhtiö hakeutui selvitystilaan. Velkojien joukossa ovat esimerkiksi Intrum Justitia Oy, Visma Duetto Oy, Ropo Capital Oy, Työttömyysvakuutusrahasto ja Valtiokonttori. Useimmat maksurästit ovat vain muutamia satoja euroja, jotkut jopa vain kymmeniä euroja.
Skinnari kertoi Ylelle, että yhtiön resurssit eivät riittäneet palautusjuomamarkkinoilla.

– Yhdeksän kymmenestä start up -yrityksestä epäonnistuu. Vielä pienempi osa yhtiöistä menestyy kansainvälisillä markkinoilla, ja sitä me yritimme. Otimme riskin, onnistuimme saamaan jalansijaa, mutta resurssimme eivät olleet riittävät kovassa kilpailussa, Skinnari sanoi.

Yrityksien tukeminen olisi lopetettava

Perussuomalaisten yrittäjätaustainen kansanedustaja Veikko Vallin sanoo, että Skinnarin tulokseton liiketoiminta osoittaa hyvin, miksi rahallisista yritystuista olisi luovuttava. Vallin on aikanaan toiminut samalla alalla kuin Skinnari, eli palautumisjuomissa ja urheiluravinteissa. Vallin oli kehittämässä menestyvää liiketoimintaa, josta syntyi menestyvä urheiluravintobrändi FAST.

-Skinnarin ja minun ero on siinä, että minä yritin omilla rahoillani ja sataprosenttisesti omalla riskilläni, mutta Skinnari on venkoillut firmaansa yli miljoonan veronmaksajien rahoja.

Vallin aloitti urheilujuomabisneksensä jo 1996. Skinnarin yhtiö tuli alalle kymmenisen vuotta myöhemmin.

-Me olimme siis siihen mennessä myyneet jo kymmenen vuotta proteiinipalautumisjuomia ja urheilun lisäravinteita. Se bisnes oli jo olemassa. Samalla alalla oli useita muitakin yrityksiä. Oma yritystoimintani oli vahvassa kasvussa, ja tuotteita vietiin ulkomaillekin. Olimme kiinni vientibisneksessä, Vallin sanoo.

Hän ihmettelee, miksi aloittavalle yritykselle, eli Skinnarin yhtiölle on aikoinaan myönnetty yli miljoona euroa julkista rahaa.

-Siihen aikaan markkinoilla oli meidän lisäksemme jo kymmenen toimivaa yritystä. Skinnarin yhtiön tuote oli heraproteiinipohjainen palautusjuoma. Sellaista oli tuolloin jo valmiiksi myynnissä joka paikassa: marketeissa, luontaistuotekaupoissa ja kuntosaleilla.

Julkiset varat käytetty loppuun

Vallin myi osuutensa omaan urheilujuomabisnekseensä jo 2009. Siihen aikaan juomayhtiön tilikauden liikevaihto oli 7,4 miljoonaa euroa. Vallin laskee, että yrittäjävuosinaan hän on tulouttanut valtiolle lähes 10 miljoonaa euroa erilaisia veroja. Samalla hän on voinut tarjota työtä kymmenille ihmisille.

Vallin ihmettelee ministeri Skinnarin osaomistaman urheilujuomayhtiön tilinpäätöslukuja: Vuonna 2014 Northforce Oy:n liikevaihto oli 213 000 euroa, mutta liiketulos oli tuolloin tappiollinen jopa 511 000 euroa. Tilanne oli siis huono vain kaksi vuotta ennen selvitystilaan hakeutumista.

-Lukujen perusteella näyttäisi siltä, että Skinnarin yhtiön liiketoiminta ei missään vaiheessa ole noussut lentoon vaan toiminnassa on ainoastaan käytetty rahat loppuun. Se ei ole ihme, koska markkinat olivat täynnä.

-En voi ymmärtää, miksi uudelle yritykselle on annettu hirvittäviä summia julkista rahaa siksi, että se pääsi toimimaan vuosikausiksi jo olemassa oleville markkinoille. Vaikka Skinnarin bisneksessä on ollut mukana myös yksityistä rahaa, ei siinä ole toimittu aidosti yrittäjäriskillä. Tässäkin tapauksessa toiminta on jatkunut suunnilleen vain niin kauan kuin julkisista lähteistä saatua rahaa on ollut jäljellä. Vallin sanoo.

Yritykset tarvitsevat vain kannustavampaa verotusta

Vallin olisi valmis lopettamaan kokonaan kaikki rahalliset yritystuet niiden markkinoita vääristävän vaikutuksen takia.

-Kuten Skinnarin bisneksistä näkee, ei pidä jakaa julkisia varoja yrityksille, jotka tulevat olemassa oleville markkinoille. On markkinoita vääristävää ja epäreilua, että poliittisilla suhteilla tai muilla kontakteilla kupataan tukiaisia ja sitten kilpaillaan rehellisesti omalla riskillä yrittäviä vastaan.

Vallin on puhunut pitkään Viron yritysveromallin puolesta, joka kiinnostaa yhä enemmän monia suomalaisia liikemiehiä. Virossa verotetaan osinkoa kuten Suomessakin. Sen sijaan liikevoitto ei ole Viron lain mukaan veronalaista tuloa, vaan voiton voi jättää yhtiöön ja käyttää sen yrityksen toimintaan.

-Paras tapa tukea yrityksiä olisi alentaa verotusta, kuten Virossa, jolloin elinvoimaiset ja hyvät yritykset pärjäävät. Raha on oikeassa paikassa silloin, kun se on voittoa tuottavan yrityksen tilillä. Yritysten pitäisi antaa kasvaa ja kehittyä, jolloin samalla syntyisi myös työpaikkoja. Osinkoja ja palkkoja tietysti pitää verottaa.

-Huonoja yrityksiä ei pitäisi tukea ollenkaan. Tavallaan minäkin olen henkilökohtaisesti ollut tukemassa ministeri Skinnarin tappiollisia bisneksiä, koska minun yritystäni oli verotettu jo kymmenen vuotta siinä vaiheessa, kun hänen yrityksensä vasta tuli markkinoille, Vallin hymähtää.

SUOMEN UUTISET