Kansanedustaja Ari Koponen on hyvin huolissaan nuorten väkivaltaisesta käyttäytymisestä ja haittamaahanmuutosta, joka lisää rikollisuutta, huumeita, jengiytymistä, turvattomuutta ja yhteiskunnan epävakautta. – Tätäkö me haluamme? kysyy Koponen Twitter-päivityksessään.

Turun poliisi kertoo MTV:n uutisaamun lähetyksessä, kuinka nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on lisääntynyt runsaasti. Jopa 13-vuotiaat tekevät huumekauppaa, ryöstävät, kulkevat teräaseet mukanaan ja levittävät somessa videoita väkivaltaisuuksista. Väkivalta- ja ryöstörikoksissa sekä katujengeissä on poliisin tilastojen mukaan maahanmuuttajataustaisilla yliedustus.

Maahanmuuttajataustaiset nuoret miehet käyttäytyvät täysin ylimielisesti ja provosoivasti, eivätkä haastateltavat poliisit ole koskaan aiemmin törmänneet vastaavaan. He eivät piittaa lainkaan siitä, mitä virkapukuinen poliisi heille sanoo.

Turussa, erityisesti Varissuon alueella, on havaittu samanlaisia katujengejä kuin Helsingissä, kertoo poliisi MTV:n lähetyksessä.

– Varissuon koulussa 90 % lapsista on maahanmuuttajia. Kantaväestö on erittäin pienessä vähemmistössä, täydentää kansanedustaja Ari Koponen.

Realismi ei ole rasismia

Koposen mukaan hallitusvastuussa olevien päättäjien tulee kuunnella kentän ääntä, niin poliisien kuin muidenkin ammattiryhmien, esimerkiksi opettajien. Tänään Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa oli helsinkiläisen opettajan hätähuuto. Opettaja kertoo joutuneensa tilanteisiin, joissa alakoulun oppilaat rikkovat koulun omaisuutta, ja kun heitä kieltää näin tekemästä, saa kuulla raivopäistä huutoa, kiroilua ja nimittelyä.

– Olen ollut tilanteissa, joissa on tuntunut siltä, että oppilaat käyvät kohta kimppuuni. Pitääkö koululle kutsua poliisi siksi, että mikään muu ei enää auta? Olen miettinyt tätä asiaa monta kertaa niissä tilanteissa, joissa oppilaat eivät ole suostuneet tottelemaan useampaakaan opettajaa, pohtii opettaja.

– Nämä kentän hätähuudot on otettava vakavasti ja toimittava asioiden parantamiseksi. Ongelma on monisyinen, ja mukaan täytyy saada sekä perhe että koulu. Pelkät pehmeät ratkaisut eivät riitä, vaan tarvitaan myös kovempia toimia. Olalle taputtelu ei enää kaikissa tilanteissa riitä, ikävä kyllä, päättää Koponen.

Suomen Uutiset