Ylen A-Studiossa puhuttiin tiistaina hallituksen piirissä valmistuneesta maahanmuuttoselvityksestä, jossa esitetään oleskelulupien myöntämistä laittomasti maassa oleville. Koska hankkeeseen liittyy suuria turvallisuusriskejä ja kustannuksia veronmaksajille, Yle esti ikävät kysymykset ja huomiot niin, että oppositiota ei otettu mukaan tv-keskusteluun.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) johtama ministeriö ehdottaa oleskelulupien myöntämistä jopa useille tuhansille Suomessa laittomasti maassa oleville henkilöille.

Ylen A-Studiossa puhuttiin tiistaina hallituksen piirissä valmistuneesta kyseenalaisesta maahanmuuttoselvityksestä. Vieraiksi Yleisradio oli kutsunut kaksi hallituspuolueen kansanedustajaa Seppo Eskelisen (sd) ja Saara Hyrkön (vihr), mutta Ylessä oli päätetty, että oppositiota ei oteta mukaan tähän keskusteluun.

Samaan aikaan kun ulkomaalaistaustaisten rikollisuus on jälleen noussut uutisotsikoihin, hallitus vihreän sisäministerinsä johdolla on nyt tekemässä kaikkensa jakaakseen oleskelulupia tuhansille laittomasti maassa oleville ihmisille, joilla ei ole halua poistua Suomesta.

Käytännössä oleskeluluvan myöntäminen niille, joilla ei ole oikeutta olla Suomessa, olisi avoin kutsu koko maailman turvapaikkashoppailijoille saapua Suomeen.

Kriittinen näkemys jäi puuttumaan

Perussuomalaiset on tyrmännyt sisäministeriön selvityksen. Perussuomalaiset arvostelee ankarasti hallituksen ja erityisesti vihreiden loputonta intoa jakaa ansaitsemattomia oleskelulupia turvapaikkashoppailijoille.

Perussuomalaiset katsoo, että ainoa kestävä ratkaisu on palauttaa kielteisen päätöksen saaneet henkilöt kotimaihinsa ja ottaa palautusta odottavat henkilöt säilöön ennen kuin he ehtivät kadota maan alle.

Perussuomalaisten linja on haittamaahanmuuton lopettaminen ja suomalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin asettaminen etusijalle. Perussuomalaisten linjalla on yli puolen miljoonan suomalaisen äänestäjän tuki.

Ylen A-Studion debatti osui samaan hetkeen, kun Suomessa on jo yli viikon ajan keskusteltu vilkkaasti Yleisradion politisoitumisesta ja puolueellisuudesta. Yleisradio on tavanomaiseen tapaansa kiistänyt kaikki väitteet vinosta toimituspolitiikasta, mutta selityksiä pidetään sisällöllisesti tyhjinä.

Punavihreän hallituksen maahanmuuttounelmien vastapainoksi A-studiosta jäi puuttumaan kriittinen opposition näkemys, mikä tuskin oli sattumaa. Avoin poliittinen keskustelu olisi kuitenkin ollut tarpeen jo pelkästään siitä syystä, että vihreä sisäministeri Mikkonen väistelee itse hankkeesta puhumista ja hän kieltäytyi eduskunnan kyselytunnilla ottamasta kantaa asiaan.

Somesta kitkerää palautetta Ylelle

A-studio mainosti somessa eilen ohjelmaa saatesanoilla: ”Suomeen on muodostunut 3 000:n laittomasti maassa oleskelevan joukko. Mitä asialle pitäisi tehdä? Hallituspuolueet ovat erimielisiä. Vieraina kansanedustajat Seppo Eskelinen (sd) ja Saara Hyrkkö (vihr).”

Sosiaalisen median käyttäjiltä ei ole jäänyt huomaamatta, että Yle halusi estää opposition äänen kuulumisen keskustelussa.

Ylen puolueellinen ratkaisu turhauttaa monia.

Myös alkuperäiseen kysymykseen: Mitä laittomille pitäisi tehdä, löytyy vastaus.

SUOMEN UUTISET