Viime päivinä keskustelu Ylen ympärillä on käynyt kuumana. Keskustelu lähti liikkeelle, kun Yle vaati poistettavaksi nuorisopoliitikko Joakim Vigeliuksen julkaiseman videon tekijänoikeuksiin vedoten. Video sisälsi materiaalia Ylen Jälkiviisaat-ohjelmasta ja osoitti siinä esitettyjen näkemysten ristiriitaisuuden. Ylen poistovaatimuksia ihmetteli Twitter-päivityksessään myös perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen, joka lähestyy aihetta nyt uudesta näkökulmasta.

– Jos haluaa esittää Ylen ohjelmista kritiikkiä, ohjeistetaan linkkaamaan sisältöihin Yle Areenassa. Uutislähetysten kohdalla sisältöjen myöhempi kritisoiminen on tehty kuitenkin liki mahdottomaksi, sillä ne poistuvat saatavilta vain kuukauden katseluajan jälkeen. Ylen toiminnan kustantavat kansalaiset eivät siis voi mitenkään arvioida uutissisältöjen mielekkyyttä jälkeenpäin. Sisältöjen poistaminen tarjoaa myös otollisen alustan disinformaation leviämiselle, kun lähetyksien sisältöä ei pysty jälkikäteen varmistamaan, Sebastian Tynkkynen kritisoi.

Avoimuuden tulisi olla kaiken perusta

Julkisen sanan neuvosto on vuonna 2018 antamassaan lausumassa linjannut tiedotusvälineiden verkossa julkaisemien sisältöjen olevan historiaa, johon ei ilman erityisen painavia syitä pidä puuttua. Tynkkynen toteaakin, että Ylen uutislähetysten poistovimmalle on vaikea löytää hyväksyttävää syytä.

– Resurssipulaan ei näin merkittävän asian kohdalla voida vedota. Yleisradio syö toimintansa rahoittamiseksi yli puolen miljardin euron vuosibudjetin, jossa on vieläpä nousupainetta tuleville vuosille. Kun kyse on yhteiskunnallisesta toimijasta, tulisi avoimuuden olla kaiken perustana. Esimerkiksi eduskunnan asiakirjat ovat kansalaisten vapaasti luettavissa aina vuodesta 1907 alkaen. Yle sen sijaan pyyhkii historiaa ja tietoa kansalaisten saatavilta. Samaan aikaan se markkinoi Areenan sisältävän enemmän kuin ehdit katsoa, mutta tästä näkökulmasta slogan kuulostaa Yle-veroa maksaville lähinnä surkuhupaisalta.

Tynkkynen on jättänyt aiheesta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän nostaa esille myös päättäjien roolin Yleä koskevissa epäkohdissa. Tynkkynen kysyy hallitukselta, pitääkö se Ylen toimintatapaa tässä asiassa hyväksyttävänä ja aikooko se ryhtyä toimiin asiaan puuttumiseksi.

SUOMEN UUTISET