

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ylen poistovimman uhriksi joutuvat myös sen omat uutiset – Tynkkynen vaatii vastausta ministeriltä
Viime päivinä keskustelu Ylen ympärillä on käynyt kuumana. Keskustelu lähti liikkeelle, kun Yle vaati poistettavaksi nuorisopoliitikko Joakim Vigeliuksen julkaiseman videon tekijänoikeuksiin vedoten. Video sisälsi materiaalia Ylen Jälkiviisaat-ohjelmasta ja osoitti siinä esitettyjen näkemysten ristiriitaisuuden. Ylen poistovaatimuksia ihmetteli Twitter-päivityksessään myös perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen, joka lähestyy aihetta nyt uudesta näkökulmasta.
– Jos haluaa esittää Ylen ohjelmista kritiikkiä, ohjeistetaan linkkaamaan sisältöihin Yle Areenassa. Uutislähetysten kohdalla sisältöjen myöhempi kritisoiminen on tehty kuitenkin liki mahdottomaksi, sillä ne poistuvat saatavilta vain kuukauden katseluajan jälkeen. Ylen toiminnan kustantavat kansalaiset eivät siis voi mitenkään arvioida uutissisältöjen mielekkyyttä jälkeenpäin. Sisältöjen poistaminen tarjoaa myös otollisen alustan disinformaation leviämiselle, kun lähetyksien sisältöä ei pysty jälkikäteen varmistamaan, Sebastian Tynkkynen kritisoi.
Avoimuuden tulisi olla kaiken perusta
Julkisen sanan neuvosto on vuonna 2018 antamassaan lausumassa linjannut tiedotusvälineiden verkossa julkaisemien sisältöjen olevan historiaa, johon ei ilman erityisen painavia syitä pidä puuttua. Tynkkynen toteaakin, että Ylen uutislähetysten poistovimmalle on vaikea löytää hyväksyttävää syytä.
– Resurssipulaan ei näin merkittävän asian kohdalla voida vedota. Yleisradio syö toimintansa rahoittamiseksi yli puolen miljardin euron vuosibudjetin, jossa on vieläpä nousupainetta tuleville vuosille. Kun kyse on yhteiskunnallisesta toimijasta, tulisi avoimuuden olla kaiken perustana. Esimerkiksi eduskunnan asiakirjat ovat kansalaisten vapaasti luettavissa aina vuodesta 1907 alkaen. Yle sen sijaan pyyhkii historiaa ja tietoa kansalaisten saatavilta. Samaan aikaan se markkinoi Areenan sisältävän enemmän kuin ehdit katsoa, mutta tästä näkökulmasta slogan kuulostaa Yle-veroa maksaville lähinnä surkuhupaisalta.
Tynkkynen on jättänyt aiheesta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän nostaa esille myös päättäjien roolin Yleä koskevissa epäkohdissa. Tynkkynen kysyy hallitukselta, pitääkö se Ylen toimintatapaa tässä asiassa hyväksyttävänä ja aikooko se ryhtyä toimiin asiaan puuttumiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poistaminen toimintatavat julkinen palvelu Joakim Vigelius historia Yleisradio uutiset Kritiikki Sebastian Tynkkynen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallintoneuvoston PS-edustajat: Yle osoittaa puolueellisuutensa vaatiessaan laajalle levinneen videon poistamista – ”Jäi kiinni housut nilkoissa eivätkä selittelyt enää auta”

Ex-toimittajan mielestä Yleisradiossa ei ole agendajournalismia – Leena Meri moittii Yleä yksipuolisista sisällöistä: ”Puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin”

Yle kysyi mitä laittomasti maassa oleville pitäisi tehdä: Kutsui vihreät ja demarit A-studioon hymistelemään – jätti opposition ulkopuolelle

Yleisradiolle ei riitä 1,5 miljoonaa euroa päivässä: Yle-veroon vihjaillaan korotuksia – budjetti paisuu ja johdon palkkiot paukkuvat

“Virikkeellinen viihde” Yle-laista pois – Tynkkynen vaatii Ylen paisumiselle rajoja lakimuutoksella

Mäenpää: Ylenkin toimintaa pitää tarkastella kriittisesti
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää