Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on tehnyt eduskunnassa lakialoitteen, jolla hillittäisiin Yleisradion budjetin kasvupaineita. Aloitteessa esitetään, että laista poistettaisiin maininta yhtiön velvollisuudesta tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää virikkeellistä viihdettä.

– Ei ole enää tätä päivää, että valtion mediayhtiötä lailla velvoitetaan tuottamaan kansalaisille virikkeellistä viihdettä. Erilaiset suoratoistopalvelut, myös ilmaiset, ovat viihdettä pullollaan, joten verovaroilla ei tule rahoittaa Ylen kilpailua näitä vastaan.

– Yhteiskunta on virikkeiltään hyvin erilainen verrattuna siihen, mitä se oli vuonna 2005, kun maininta virikkeellisestä viihteestä kirjattiin lakiin. Esimerkiksi samana vuonna perustettu YouTube tavoitti vain 15 vuotta myöhemmin Suomessa jo yli kolme miljoonaa käyttäjää kuukaudessa, Sebastian Tynkkynen huomauttaa.

Nousseiden elinkustannusten rinnalle ei kaivata lisää Yle-veroa

Yleisradion kulut olivat vuonna 2021 reilut 508 miljoonaa euroa. Suunta on näyttänyt ylöspäin, ja rahantarpeen odotetaan kasvavan myös tulevina vuosina. Valtiovarainministeriö on arvioinut yhtiön haukkaavan 610 miljoonan euron loven veronmaksajien kukkaroon vuonna 2026.

– Nousseiden elinkustannusten rinnalle ei kaivata noussutta Yle-veroa. Yleisradiolla on oma tärkeä tehtävänsä, jonka ytimessä on suomalaisten riippumattoman tiedonsaannin ja laadukkaan journalismin turvaaminen tilanteessa kuin tilanteessa.

– Tämän lisäksi on perusteltua, että Yleisradio toimii sellaisilla tarpeelliseksi katsotuilla osa-alueilla, joilla kaupallisten toimijoiden tarjonta ei yksinään riitä. Kun nämä säilytetään, loput voidaan karsia. Muutoin Yle jatkaa laajenemistaan osa-alueille, joissa sen toiminta ei ole enää järkevää veronmaksajien rahojen käyttöä, Tynkkynen sanoo.

Eduskunta keskusteli viime perjantaina Yleisradion hallintoneuvoston kertomuksesta eduskunnalle yhtiön toiminnasta vuonna 2021. Keskusteluun osallistuneet perussuomalaisten kansanedustajat Tynkkynen ja Jani Mäkelä vaativat puheenvuoroissaan Yleisradiosta aiheutuvien kulujen karsimista ja yhtiön keskittymistä ydintehtäviinsä.

Suomen Uutiset