Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin tiistaina Yleisradion hallintoneuvoston kertomusta yhtiön toiminnasta vuonna 2021. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpäällä oli esittää Yleä kohtaan niin kritiikkiä kuin kiitostakin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää keskittyi puheessaan Ylen rooliin kansallisessa huoltovarmuudessa, suomalaisen urheilukulttuurin edistämisessä ja politiikan uutisoinnissa.

– Yleisradio-osakeyhtiöllä onkin Suomen valtion omistamana valtakunnallisena mediayhtiönä tärkeä rooli yhteiskunnallisesti kriittisen viestinnän suhteen, ja itse arvostan kyllä tätä Yleisradiota huoltovarmuuden näkökulmasta ja pidän sitä hyvin kannatettavana, tunnusti Mäenpää, mutta jatkoi:

– Tärkeästä roolistaan huolimatta Ylenkin toimintaa pitää tarkastella kriittisesti. Erityisesti siksi, että Ylen omistaja ja näin ollen rahoittaja on Suomen valtio eli suomalaiset veronmaksajat.

Perussuomalaiset keventäisivät Yle-veroa

Mäenpää huomautti, että perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa 2022 vaadittiin Yleä kulukuurille:

– Ylen rahoituksen tasoa on leikattava osana valtiontalouden tasapainotusta. Hyväksyttävä kustannustaso on määritettävä sen mukaan, että Yle pystyy suoriutumaan tiedonvälitystehtävistään uutis- ja ajankohtaisohjelmatuotannon suhteen.

Mäenpää muistutti perussuomalaisten olevan tässäkin asiassa tavallisen suomalaisen veronmaksajan puolella:

– Ylen ei tule kilpailla kaupallisten toimijoiden kanssa esimerkiksi ulkomaisten viihdesarjojen esittämisellä. Ehdotamme neljänneksen eli 139 miljoonan euron leikkausta Ylen budjettiin. Tämä tehtäisiin suoraan kansalaisilta perittävän Yle-veron kevennyksenä, joka ei näy valtion budjetissa, mutta lisää kansalaisten käytettävissä olevia varoja.

”Jonkinlaista takaa-ajoa”

Politiikasta uutisoinnin suhteen Mäenpäällä oli esittää suoraa palautetta Ylelle. Kansaedustaja otti esille häntä koskevan uutisen vuodelta 2020, jolloin Yle uutisoi: ”Perussuomalaisten Juha Mäenpää poliisikuulustelussa: En ole vastuussa siitä, miten sanani käsitetään — Kieltäytyi 9 kertaa kommentoimasta.”

– Uutisessa oli kuva minun kuulustelustani, esitutkintapöytäkirjasta. Siis oikeasti — esitutkintapöytäkirjasta, joka julkisuuslain mukaan tulee julkiseksi vasta, kun syyte luetaan käräjäoikeudessa. Hiukan tuntuu, että saattaa olla aistittavissa jonkinlaista takaa-ajoa, että halutaan saattaa negatiiviseen valoon. Olisi hyvä keskustella, mitä ajatuksia tämä Yleisradion toimintatapa herättää tässä salissa, Mäenpää sanoi.

Hän kysyi puheenvuoronsa aikana myös, voisiko Yle näyttää televisiossa enemmän suomalaista urheilua. Esille tuomastaan kritiikistä huolimatta Mäenpää antoi lopuksi tunnustusta toimesta, jonka Yle suorittaa hänen nähdäkseen muita viestimiä paremmin:

– Kyselytunnista minä annan kyllä pisteet Ylelle, että he näyttävät sen suorana.

Suomen Uutiset