Kansanedustaja, eurovaaliehdokas Arja Juvonen toivoo, että antibioottiresistenssin torjuntaan liittyvät terveysturvallisuuskysymykset nousisivat esille vahvemmin niin eurovaaleissa kuin myös myös Euroopan parlamentissa.

– On pään työntämistä pensaaseen, mikäli ei ymmärrä terveydelle vaarallisten uhkien leviämistä Euroopassa. Aion pitää tätä teemaa yllä jatkossakin kaikkialla, sosiaali- ja terveydenhuoltotaustainen kansanedustaja Arja Juvonen sanoo.

Antibioottiresistenssin on todettu olevan ilmastonmuutostakin suurempi uhka maailmalle. Euroopan tautivirasto ECDC on todennut, että tilanne Etelä-ja Itä-Euroopassa on Pohjois-Eurooppaa huonompi. On arvioitu, että vuonna 2019 antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin kuoli maailmassa viisi miljoonaa ihmistä. EU:n alueella antibioottiresistenssi aiheuttaa noin 35 000 ylimääräistä kuolemaa ja Suomessa noin 90 vuosittain.

Näkymätön vihollinen

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat näkymätön vihollinen, joita vastaan taistellaan kaikissa maailman sairaaloissa, mutta niiden taittamiseksi on toimittava koko Euroopan tasolla. Syöpähoidot ja leikkaukset jäävät myös toteutumatta, mikäli infektioita ei saada torjuttua ja hoidettua.

– Eurooppa on käynyt viime vuosina oppikoulun koronapandemian kanssa. Toimintamallit olivat hukassa, ja Euroopassa paljastui haasteita esimerkiksi rokotteiden saatavuudessa ja lääkehuoltovarmuudessa. Suomen huoltovarmuusvarastoista löytyi vanhentuneita hoitotarvikkeita.

– Euroopassa on syytä ryhtyä nopeasti varustautumaan omavaraisuuteen lääkkeissä, ja Pohjoismaiden tulisi laatia tarkat suunnitelmat myös harvinaisten sairauksien lääkkeiden riittävyydestä yllättävissä tilanteissa. Pohjoismainen yhteistyö on äärettömän tärkeää myös antibioottiresistenssin torjunnassa, Juvonen sanoo.

Suomen Uutiset