Eduskunnan lähetekeskusteluun saapui torstaina tukku maahanmuuttoa koskevia hallituksen esityksiä. Esitykset herättivät paljon keskustelua hallituksen ja opposition välillä. Yksi esityksistä tiukentaa Suomen kansalaisuuden saamiseen liittyviä vaatimuksia.

– Suomen kansalaisuus on yksi maailman arvokkaimmista, joten myös kriteerien on oltava korkealla tasolla. Esimerkiksi asumisajan edellytys nostetaan viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Se ei eroa mitenkään muista Pohjoismaista, kansanedustaja Rami Lehtinen kertoo.

Ihmisoikeuksiin vetoaminen erikoista

Vasemmistopuolueet kritisoivat paljon vastaanottorahan tiukentamista vetoamalla ihmisoikeuksiin. Kansanedustaja Lehtinen pitää tätä kritiikkiä hyvin kummallisena.

– Vastaanottoraha pienennetään EU:n sallimaan minimiin. On vähintäänkin erikoista vedota ihmisoikeuksiin tässä kohtaa. Ketään ei kohdella mitenkään epäreilusti. Jos vasemmistopuolueet pitävät tätä ihmisoikeuksien vastaisena, niin silloin heidän mielestään myös EU:n direktiivit ovat epäoikeudenmukaisia, Lehtinen kummastelee.

Muissa EU-maissa maksetaan edelleen vähemmän

Vastaanottorahan pienentämisellä saadaan aikaan kymmenien miljoonien säästöt hallituskauden aikana. Vasemmistopuolueiden mukaan vastaanottorahan määrän pienentäminen johtaa myös rikollisuuteen.

– Ajatus siitä, että jos ihminen ei saa tiettyä summaa rahaa, niin se johtaisi automaattisesti rikollisuuteen, on vähintäänkin erikoinen ajattelumalli. Myös vastaanottorahan kohdalla on hyvä nostaa esiin se tosiasia, että muissa Euroopan maissa maksetaan edelleenkin pienempää rahaa tämän esityksen jälkeen, Lehtinen päättää.

Suomen Uutiset