Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Antti Moisander on jo useampana vuonna peräkkäin törmännyt poliittisesti selvästi eriarvoistavaan toimintaan Laikunlavan esiintymislavan tilavuokrauksessa. Perussuomalaisia ja esimerkiksi kristillisdemokraattien edustajia ei lavalle ole puhumaan päästetty, mutta vasemmistopuolueilla samaa ongelmaa ei näytä olevan.

Vappuna 2022 Tampereen kaupunginvaltuutettu Antti Moisander tiedusteli Laikunlavan varausta Tampereen Perussuomalaisten vapputapahtumaa varten. Silloin tilavuokrauksesta vastaava kaupungin työntekijä vastasi, ettei lavalla sallita poliittisia tapahtumia. Tästä syystä Tampereen Perussuomalaiset varasi toisen paikan vapputapahtumaansa varten.

– Kyseisenä vappuna sainkin kuitenkin huomata Suomen kommunistisen puolueen pitävän tapahtumaa kyseisellä lavalla. Soitin jälleen vastaavalle henkilölle, joka pahoitteli tilannetta ja kertoi varauksessa tapahtuneen virheen, Moisander kertoo.

Seuraavana vuonna SDP ja vasemmistoliitto

Vappuna 2023 perussuomalaiset eivät enää tavoitelleet Laikunlavaa vapputapahtumaansa uskoen tämän olevan kaupungin linja poliittisiin tapahtumiin lavalla. Vuoden 2023 vappuna Laikunlavalla kuitenkin nähtiin vuorostaan SDP ja lavan välittömässä läheisyydessä vasemmistoliitto perussuomalaisten ollessa syrjässä Keskustorin Ratikkakahvilan vieressä.

– Laitoin viestiä jälleen vastaavalle henkilölle ja sainkin sähköpostivastauksen sivistys- ja kulttuuripalvelujen kaupunkikulttuuriyksikön Veikko Juntuselta. Juntunen ilmoitti heidän selvittävän tarkemmin yleisiä ohjeistuksia tilavarausten suhteen, ja että he eivät ota esimerkiksi vapuksi 2024 sitovia varauksia vastaan, sanoo Moisander.

”Vain musiikkiesityksiä”

Vappuna 2024 Moisander huomasi jälleen mainoksen, jonka mukaan poliittinen puolue olisi tulossa Laikunlavalle. Moisander soitti jälleen Laikunlavan varausnumeroon, eikä vastaajalla ollut tietoa, miksi varaus oli mennyt läpi. Keskustelua käytiin kuitenkin siitä, kuinka kristillisdemokraattien tapahtuma 6.4.2024 oli siirretty juuri aiemman ei-politiikkaa-ohjeistuksen myötä pois Laikunlavalta, vaikka Laikunlava olikin ensin ehditty myöntää tapahtumapaikaksi.

– Kaupungin edustaja soitti minulle myöhemmin, ja sieltä varmistettiin, ettei politiikkaa sallita Laikunlavalla. Poliittisen puolueen varausta ei vapulta peruttaisi, mutta järjestäjien kanssa oli sovittu lavalla olevan vain musiikkiesityksiä. Minulle myös todettiin puhelussa, ettei kaupunki voi valvoa tapahtumaa, mutta voisin kuulemma itse mennä paikan päälle valvomaan tapahtuman toteutusta, Moisander kertoo.

Selvästi eriarvoistavaa toimintaa

Moisander vierailikin Laikunlavalla 1.5.2024. Suomen kommunistisen puolueen teltta ja liput oli asetettu lavan välittömään läheisyyteen. Lavalla pidettiin vain musiikkiesityksiä, mutta ainakin yhden esiintyjän välipuheet olivat varsin poliittisesti värittyneitä.

– Olen ollut nyt useampana vuonna yhteydessä kaupunkiin asian tiimoilta, ja kaupungin toiminta osoittaa selvästi eriarvoistavaa toimintaa puolueiden välillä. Perussuomalaisten varaukseen suhtauduttiin heti kysyttäessä kielteisesti, kristillisdemokraattien tapahtuma peruttiin, kun virhe huomattiin, mutta Suomen kommunistisen puolueen tapahtumaa ei peruttu edes yhteydenotosta huolimatta, Moisander huomauttaa.

Suomen Uutiset