Artikkeli kuva

KUVAKAAPPAUS/YLE

Elinkeinoministeri Rydman vaatii ay-johtajia kantamaan vastuuta: ”Eniten poliittisista lakoista kärsivät työntekijät”

14.03.2024 |14:37

SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru yritti eilen A-studiossa sumentaa työmarkkinakeskustelua väitteellä, jonka mukaan hallitus olisi työmarkkinaosapuoli. Elinkeinoministeri Wille Rydman kuitenkin oikoi propagandaa ja huomautti, että poliittisilla lakoilla vastustetaan sitä, että hallitus tekee lainsäädäntöuudistuksia. – Tästä on nyt kyse, eikä siitä, että hallitus olisi rajoittamassa työntekijän asemaa, Rydman sanoi.

Maanantaina alkaneet ay-liikkeen poliittiset mielenosoitukset ovat pysäyttäneet satamat ja tavaraliikenteen. Isot metsäyhtiöt ovat ajaneet poliittisten lakkojen vuoksi alas osan tehtaistaan ja myös keskeyttäneet palkanmaksun.

Poliittisten lakkojen hintalappua yhteiskunnalle on vaikea tarkasti arvioida, mutta summat ovat suuria. Elinkeinoministeri Wille Rydman pitää lakkoilutoimintaa täysin vastuuttomana.

– Taloudellinen tilanne Suomessa on muutenkin vaikea. Nyt päälle isketään vielä poliittiset lakot, joiden lasku nousee miljardiluokkaan, Rydman sanoo.

Hän oli eilen vieraana A-studiossa kansanedustaja Krista Kiurun (sd) kanssa.

Uudistuksilla parannetaan kilpailukykyä

Kiuru toisti usein ay-väen suusta kuullun väitteen, jonka mukaan hallitus olisi ottanut ”työmarkkinaosapuolen roolin” työmarkkinakiistassa, jossa ay-liike vastustaa hallituksen työelämäuudistuksia.

– Vaikka kuinka monta kertaa sen kieltäisit, niin näin on. Siksihän täällä on tällaiset lakot, Kiuru sanoi.

Rydman oikoi Kiurun puheita:

– Suomalainen malli on, että työmarkkinajärjestöt sopivat keskenään työehtosopimuksista. Tämä on hyvä. Työehtosopimukset ovat yleissitovia, ja siitä hallitus pitää kiinni.

– Nyt puhutaan kuitenkin poliittisista lakoista eli siitä, että vasemmistopuolueita vaaleissa taloudellisesti rahoittavat ammattijärjestöjen johtajat järjestävät vasemmistopuolueiden myötävaikutuksella poliittisia lakkoja, joilla vastustetaan sitä, että hallitus tekee lainsäädäntöuudistuksia. Tästä on nyt kyse, eikä siitä, että hallitus olisi rajoittamassa työntekijän asemaa, Rydman sanoi.

Hän huomautti, että hallituksen uudistukset tähtäävät parempaan työn tekemisen ja vastaanottamisen kannustavuuteen ja Suomen kilpailukyvyn parantamiseen.

– Tämä on työntekijän etu.

Lakkoilulla laajoja negatiivisia vaikutuksia

Poliittisilla työtaisteluilla on laajoja vaikutuksia yhteiskunnan kaikille sektoreille ja ihmisten arkeen. Lakoilla on pitkälle heijastuvia negatiivisia vaikutuksia yrityksille, työntekijöille ja kuluttajille.

Hallitus aikoo rajata poliittisten lakkojen kestoa 24 tuntiin, ja myös muiden työtaistelutoimien enimmäiskesto rajataan kahteen viikkoon. Kiurun mielestä uudistus on tarpeeton, koska Suomessa poliittiset lakot eivät olisi kummoisella tasolla.

– Ruotsissakin lakkoillaan vähemmän. Nyt on kyse demokraattisen yhteiskunnan keskeisistä pelisäännöistä, Kiuru sanoi.

Äskettäin kuitenkin poliittisten lakkojen kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite sai kasaan tarvittavat allekirjoitukset ja aloite etenee eduskuntaan. Aloitteessa on jo liki 70 000 allekirjoitusta, mikä kertoo osaltaan kansalaisten kyllästymisestä poliittisiin mielenosoituksiin.

Rydman vastasi Kiurulle, että Suomessa ei tarvita enempää vastakkainasettelun lietsontaa.

– Meillä on vieressämme vihamielinen, sotaa käyvä valtio. Emme todellakaan tarvitse tähän enempää vastakkainasettelua. Toivon, että viesti välittyy Hakaniemen herroille, jotka ovat rahoittaneet vasemmistopuolueita vaaleissa. Toivon, että he kantaisivat vastuun vaikeassa taloudellisessa ja turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Paperitehtaat keskeyttivät palkanmaksun

Lähinnä palkansaajakeskusjärjestö SAK:n ajaman poliittisen lakon myötä useat paperitehtaat ovat tällä viikolla ilmoittaneet ajavansa tuotantoaan alas ja keskeyttävänsä työntekijöiden palkanmaksun.

– On valitettavaa, että tässä tilanteessa ollaan. Näitä asioita tultaneen puimaan oikeudessa työnantajien ja työntekijäosapuolen välillä. Yleisellä tasolla voin todeta, että tilanne on äärimmäisen ikävä paitsi työntekijälle myös koko kansantaloudelle.

– Ay-pamppujen puheissa painottuu työntekijän etu, mutta konkretia on sitä, että kaikkein eniten poliittisista lakoista kärsivät nyt työntekijät, Rydman sanoi.

Hän korosti, että poliittisilla lakoilla halutaan vaikuttaa nimenomaan hallituksen ajamiin lainsäädäntömuutoksiin. Uudistukset kuitenkin toteutuvat.

– Hallitus on sitoutunut omaan ohjelmaansa, pitää siitä kiinni ja ei ole sopinut mistään muusta, Rydman sanoi.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

10.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat