Ruotsalaisen valtamedia Svenska Dagbladetin pääkirjoitustoimittaja katselee norsunluutornistaan naapurimaan tapahtumia ja kommentoi samalla ”paksukalloisten dinosaurusten” sarvienkalistelua suomalaisilla työmarkkinoilla. Suomella olisi kiire saada työmarkkinat samaan kuosiin muiden Pohjoismaiden kanssa.

Pääkirjoitustoimittaja Janerik Larsson kuvailee Svenska Dagbladetissa Suomen työmarkkinoita kovin erilaisiksi kuin vaikkapa Ruotsissa tai Norjassa. Aivan erityisen paljon suomalaiset työmarkkinat eroavat Tanskan joustavasta järjestelmästä.

Larsson kirjoittaa poliittisten lakkojen herättävän ”hämmentyneitä reaktioita” ulkomailla ja muistuttaa Ruotsissa vallitsevasta työrauhasta: Ruotsi on nyt ”vetämässä pitemmän korren”.

Larsson muistuttaa opettavaisessa artikkelissaan lukijoita myös metsäjätti UPM:n kevättalven 2022 työtaistelusta, joka kesti 112 päivää ja jossa ammattiyhdistysliike sai näpeilleen.

Työvoima pitää saada liikkeelle

Larsson siteeraa tanskalaista työmarkkina-asiantuntijaa, jonka mielestä Suomen olisi aika modernisoida työmarkkinat naapurimaiden tapaan.

Se tarkoittaisi niukempaa poliittista sekaantumista asioihin.

– Tanskalaiset PK-yritykset ovat kaiken aikaa joutuneet sopeutumaan nopeisiin muutoksiin ja työvoiman liikkumiseen eri toimialojen välillä. Helppo palkata, helppo irtisanoa – mutta työntekijöiden tuntuvan muutosturvan myötä onnistunut malli. Sinne Suomella on vielä pitkä matka, Larsson päättää pohdiskelunsa.

SUOMEN UUTISET