

Päivän pointti: Ay-liike edustaa enää vain osaa palkansaajista – yleinen työttömyyskassa kasvoi jo Suomen suurimmaksi, keskusjärjestö SAK vähitellen kutistuu
PÄIVÄN POINTTI Kaikille avoin yleinen YTK Työttömyyskassa on 530 000 jäsenellään kasvanut jo Suomen suurimmaksi työttömyyskassaksi, ja samalla YTK on ohittanut entisen mahtijärjestön SAK:n jäsenmäärän.
Suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen puheissa keskusjärjestöt ja niiden johtajat mielellään juhlavasti kertovat edustavansa ”suomalaisia työntekijöitä”, ”Suomen palkansaajaliikettä” tai muuten laajasti Suomen palkansaajien kenttää. Esimerkiksi keskusjärjestö SAK:n verkkosivujen mukaan ay-liike edustaa suomalaisia palkansaajia.
Todellisuus on kuitenkin karumpi: numeroiden valossa palkansaajan ääni vähitellen hiljenee ay-liikkeessä.
Keskusjärjestö SAK ja järjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta ovat parhaillaan näyttävästi mukana ja esillä Suomea kuristavassa lakkoaallossa.
SAK on tätä nykyä entinen mahtitekijä, sillä sen liittoihin kuuluu enää 521 778 palkansaajaa. Viime vuonna SAK:n alaisista liitoista poistui yli 9 000 jäsentä. SAK:n verkkosivuilta päivitetty tieto puuttuu: verkossa SAK hehkuttaa yli 800 000 jäsenestä, vaikka todellinen lukumäärä on satojatuhansia vähäisempi.
Myös STTK:ssa väki vähenee. STTK menetti viime vuonna 7 890 jäsentä kokonaisjäsenmäärän ollessa 300 721 jäsentä. Sen sijaan korkeakoulutettuja edustavan Akavan jäsenmäärä on nyt hieman kasvanut, ja jäseniä on kaikkiaan 439 732.
Kaikille avoin yleinen YTK Työttömyyskassa on 530 000 jäsenellään jo ohittanut esimerkiksi SAK:n alaisten liittojen jäsenmäärän ja vaivihkaa kasvanut Suomen suurimmaksi työttömyyskassaksi. Verkkosivuillaan YTK ilmoittaa olevansa Suomen suosituin kassa, ja tieto pitääkin paikkansa. Poliittisesti sitoutumaton YTK edustaa jo yli 20 prosenttia Suomen palkansaajista.
YTK Työttömyyskassa on perustettu vuonna 1991. Toiminta alkoi 1992 ja siitä lähtien jäsenmäärä on kasvanut joka vuosi. Tänä vuonna täysjäsenyys maksaa 129 euroa.
2020-luvulla entistä useampi palkansaaja tarvitsee ja ottaa enää pelkän työttömyyskassajäsenyyden, joka takaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Sen saadakseen ei tarvitse kuulua liittoihin.
Myös liittojen politikointi ja lakkouho on saanut monet vierastamaan perinteisiä ammattiyhdistyksiä, joiden johto on usein tukevasti miehitetty SDP:n ja vasemmistoliiton poliitikoilla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- YTK työttömyyskassa poliittiset lakot Jarkko Eloranta jäsenkato palkansaajat STTK SAK Ay-liike Vasemmistoliitto SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kansanedustajat: Poliittiset lakot on saatava kuriin

Purra: Edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia – ”Me teemme ne nyt”

SAK:n lakkouholle ei näy loppua – elinkeinoministeri Rydman kiirehtisi lakkoja rajoittavien lakien saamista voimaan: ”Liitot toimivat vastuuttomasti”

SAK-pomo Jarkko Eloranta kaipaa työmarkkinoille lisää väkeä Afrikasta – Rakennusliiton pomoltakin täystyrmäys: ”Ei mitään järkeä”

Lakkoihin kyllästyneen kansalaisen viesti Purralle – haluaisi tehdä töitä: ”Kun tilaisuus tulee, eroamme Teollisuusliitosta”

Terveisiä naapurilta: Suomen PK-valtaisille työmarkkinoille sopisi Tanskan menestysmalli – joustavuus ja riittävä muutosturva onnistumisen takana

Bergbom: STTK:n pääekonomisti tarjoaa jääkylmää kyytiä palkansaajille

Perussuomalaiset kansanedustajat: Poliittiset lakot tuhoavat Suomen kilpailukykyä

Piisinen: Hallitus parantaa työttömien palveluja
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.