PÄIVÄN POINTTI Kaikille avoin yleinen YTK Työttömyyskassa on 530 000 jäsenellään kasvanut jo Suomen suurimmaksi työttömyyskassaksi, ja samalla YTK on ohittanut entisen mahtijärjestön SAK:n jäsenmäärän.

Suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen puheissa keskusjärjestöt ja niiden johtajat mielellään juhlavasti kertovat edustavansa ”suomalaisia työntekijöitä”, ”Suomen palkansaajaliikettä” tai muuten laajasti Suomen palkansaajien kenttää. Esimerkiksi keskusjärjestö SAK:n verkkosivujen mukaan ay-liike edustaa suomalaisia palkansaajia.

Todellisuus on kuitenkin karumpi: numeroiden valossa palkansaajan ääni vähitellen hiljenee ay-liikkeessä.

Keskusjärjestö SAK ja järjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta ovat parhaillaan näyttävästi mukana ja esillä Suomea kuristavassa lakkoaallossa.

SAK on tätä nykyä entinen mahtitekijä, sillä sen liittoihin kuuluu enää 521 778 palkansaajaa. Viime vuonna SAK:n alaisista liitoista poistui yli 9 000 jäsentä. SAK:n verkkosivuilta päivitetty tieto puuttuu: verkossa SAK hehkuttaa yli 800 000 jäsenestä, vaikka todellinen lukumäärä on satojatuhansia vähäisempi.

Myös STTK:ssa väki vähenee. STTK menetti viime vuonna 7 890 jäsentä kokonaisjäsenmäärän ollessa 300 721 jäsentä. Sen sijaan korkeakoulutettuja edustavan Akavan jäsenmäärä on nyt hieman kasvanut, ja jäseniä on kaikkiaan 439 732.

Kaikille avoin yleinen YTK Työttömyyskassa on 530 000 jäsenellään jo ohittanut esimerkiksi SAK:n alaisten liittojen jäsenmäärän ja vaivihkaa kasvanut Suomen suurimmaksi työttömyyskassaksi. Verkkosivuillaan YTK ilmoittaa olevansa Suomen suosituin kassa, ja tieto pitääkin paikkansa. Poliittisesti sitoutumaton YTK edustaa jo yli 20 prosenttia Suomen palkansaajista.

YTK Työttömyyskassa on perustettu vuonna 1991. Toiminta alkoi 1992 ja siitä lähtien jäsenmäärä on kasvanut joka vuosi. Tänä vuonna täysjäsenyys maksaa 129 euroa.

2020-luvulla entistä useampi palkansaaja tarvitsee ja ottaa enää pelkän työttömyyskassajäsenyyden, joka takaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Sen saadakseen ei tarvitse kuulua liittoihin.

Myös liittojen politikointi ja lakkouho on saanut monet vierastamaan perinteisiä ammattiyhdistyksiä, joiden johto on usein tukevasti miehitetty SDP:n ja vasemmistoliiton poliitikoilla.

SUOMEN UUTISET