Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta käväisi äskettäin Afrikassa, ja Suomeen palattuaan hän alkoi hehkuttaa afrikkalaisperäisen työvoiman tarpeesta. SAK-pomon intoilu kuitenkin torpattiin välittömästi Rakennusliitossa, joka on yksi SAK:n suurimpia liittoja. PS:n Matti Putkonen puolestaan varoittaa, että työperäinen maahanmuutto uhkaa koko ay-liikkeen olemassaoloa.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kirjoittaa blogissa äskettäisestä työmatkastaan, joka suuntautui Länsi-Afrikan Ghanaan ja Togoon.

Elorannan matkailu herätti Suomessa ihmetystä ja hieman myös närkästystä, sillä Afrikan-visiitti osui samaan ajankohtaan, jolloin useat ammattiyhdistykset ilmoittivat alkavansa järjestää eri puolilla Suomea mielenilmauksia, sosiaalisen median kampanjoita, työnseisauksia ja ulosmarsseja osana liittojen #PainavaSyy-kampanjaa.

Suomessa laaja työttömyys: 357 000 vailla työtä

Välittömästi Suomeen palattuaan Eloranta alkoi intoilla afrikkalaisperäisen työvoiman tarpeesta. Elorannan hehkutusta ei hillitse edes se tosiasia, että laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli elokuun lopussa 357 500. Se on 12 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Laajalle työtä vailla oleville työtä etsivien joukolle SAK-pomon intoilu onkin kuin saavillinen kylmää vettä niskaan.

– Eurooppa tarvitsee ja haluaa työvoimaa Afrikasta. Suomi on kovassa kilpailussa oman työvoimatarpeensa kanssa, Eloranta kirjoittaa todellisuudesta irrallaan olevassa blogissaan.

Rakennusalan työttömyys voimakkaassa kasvussa

SAK-Elorannan intoilu torpattiin välittömästi Rakennusliitossa, joka on yksi SAK:n suurimpia liittoja.

Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen sivaltaa kovasanaisesti viranomaisia ”rakentajien työttömyyden lietsomisesta”.

Palonen muistuttaa, että rakennusalan suhdanne synkkenee syksyn edetessä ja alan työttömyys on voimakkaassa kasvussa. Tästä huolimatta Migri myöntää oleskelulupia EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville rakentajille jopa 300 kpl:n kuukausivauhdilla.

– Lomautusten ja ehdollisten irtisanomisten määrä tulee entisestään kasvamaan, kun meneillään olevat rakennuskohteet talven lähestyessä valmistuvat. Rakennusteollisuus RT:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan vapaarahoitteisen asuntotuotannon määrä romahtaa tänä vuonna jopa 80 % edelliseen vuoteen verrattuna.

– Ei ole mitään järkeä jatkaa rakentajien tuomista Suomeen EU:n ulkopuolelta tilanteessa, jossa odotetaan ankaraa työttömyyspiikkiä kotimaamme rakentajille, Palonen sanoo.

Työmies vaatii ryhtiliikettä

Äskettäin eläkkeelle jäänyt perussuomalaisten työmies Matti Putkonen ei hänkään lämpene Elorannan ideoille. Putkonen vaatii ay-liikkeeltä ryhdistäytymistä maahanmuuttointoilun edessä.

Putkonen varoitti jo eduskuntavaalien alla, että maahanmuuttajien alhainen järjestäytymisaste tuhoaa koko ay-liikkeen ja yleissitovuuden.

Putkonen pitää vaarallisena, että ay-liike on yhdessä työnantajien kanssa vaatimassa työperäistä maahanmuuttoa, vaikka se on konkreettinen uhka koko ay-liikkeen olemassaololle.

– Vaiettu salaisuus on, että maahanmuuttajien järjestäytymisaste on alasta riippuen 20-30 %. Maahanmuuttajataustaisten rakennusmiesten järjestymisaste on vain 12-14 %, Putkonen sanoo.

Täydennys 2.10.2023 klo 23:51:

Jarkko Eloranta viestitti illalla Suomen Uutisille SAK:n ja Rakennusliiton kannattavan saatavuusharkinnan säilyttämistä ja työmarkkinarikollisuuden kuriin saattamista. Elorannan mukaan työvoimapula-aloille tarvitaan työvoimaa myös ulkomailta, suomalaisilla ehdoilla ja palkoilla.

Suomen Uutiset