Pitkän työuran muun muassa ay-liikkeessä, viime vuosikymmeninä perussuomalaisissa tehnyt työmies Matti Putkonen isännöi tänään viimeistä tuumaustuntia ennen siirtymistään eläkkeelle.

Tuumaustunnilla Matti Putkonen totesi kantavansa murhetta ay-liikkeen nykytilasta.

– Ikuisena ay-äijänä olen todella murheellinen, kun ay-liikkeen naamiot putosivat ja alta paljastuivat demaripoliitikon kasvot. Marinin hallituksen aikana ay-liike mukisematta hyväksyi yksipuoliset heikennykset kuten eläkeputken tukkimisen ja aktiivimalli kakkosen.

Putkonen korostaa, että uuden hallitusohjelman kirjaukset ovat huomattavasti inhimillisemmät. Samalla ay-liike on kuitenkin muuttanut tavoitteitaan.

– Ay-liikkeen kärkitavoitteena on nyt yrittää mollata perussuomalaisia. Se väittää, että olisimme myyneet maahanmuuttokirjauksilla vaaliohjelman muut tavoitteet. Tämä ei pidä paikkaansa. Vaaliohjelmassamme lupasimme säilyttää työehtosopimusten yleissitovuuden ja korostaa ay-liikkeen roolia. Nämäkin lupauksemme toteutimme kovan väännön ansiosta. Neuvottelut katkesivat jopa kaksi kertaa, mutta me emme taipuneet.

– Kokoomuksen tavoitteena oli ay-liikkeen jäsenmaksun verovähennysoikeuden poisto. Perussuomalaiset tappelivat viimeiseen tuntiin saakka. Jäsenmaksun verovähennysoikeus säilyi. Tästä ei ole ollut julkisuudessa kiitosmainintoja varsinkaan ay-liikkeen puolelta.

Teollisuusliitto levitti valheita

Ay-liike on nyt aloittanut pistelakkojen sarjan. Putkonen sanoo, ettei pidä sitä järkevänä, koska kolmikantaneuvottelut eivät ole vielä edes kunnolla alkaneet.

-Viestit, joilla kiihotettaan työntekijöitä lakkoiluun ovat pääsääntöisesti valheellisia ja asenteellisia. Hallituksen toimin ei kenenkään sairausajan palkka heikkene. Käytännössä nykyinen järjestelmä säilyy elleivät liitot toisin sovi.

-Irtisanominen ei tule helpottumaan. Se voidaan kolmikantaisesti varmistaa lain perusteluosaa neuvoteltaessa. Edellytys on kuitenkin se, että liitot tulevat neuvottelemaan. Näin tärkeää asiaa ei pidä liittojen jättää hallituksen ja työantajien päätettäväksi. Neuvotteluista pois jääminen olisi jäsenten pettämistä, Putkonen sanoo.

Hän harmittelee myös oman liittonsa retoriikkaa.

– Valitettavasti oma liittoni Teollisuusliittokin syyllistyy valheiden levittämiseen. Se väittää että hallitusohjelman paikallinen sopiminen mahdollistaa sen, että kaikkia sitova paikallinen sopiminen menee jopa ohi luottamusmiehen. Tämä on yksi törkeimmistä valheista. Hallitusohjelmassa sovittiin Teollisuusliiton sopimuksen mukaisesti paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin. Liiton sopimuksen mukaisesti niissä yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä niin esimerkiksi henkilöstö valitsee neuvottelijat keskuudestaan. Heillä on samat oikeudet ja irtisanomissuojat kuin liittojen luottamusmiehillä. Sen lisäksi sovittiin, että heille annetaan tarvittava koulutus.

Media laiminlöi faktojen tarkistuksen

Putkonen paheksuu myös median toimintaa.

– Ikävintä on, että tiedotusvälineet ovat levittäneet ilman faktatarkistuksia demareiden ja ay-liikkeen valheellisia ja asenteellisia väittämiä. Tämän takia laitan tämän viikon aikana toimituksiin asioita selventävän muistion.

– Uudistukset on tarkoitus toteuttaa kolmikantaisesti hyödyntäen sekä elinkeinoelämän että palkansaajien järjestöjen osaamista. Onnistuakseen kolmikantaneuvottelut perustuvat luottamukseen ja tahtoon hakea yhteistä nimittäjää.

Neuvottelut ovat Putkosen mukaan menossa pahasti kiville.

– Ay-liike syyttää työministeriä sanelusta ja haluttomuudesta aidosti neuvotella. Työnantajat vain seuraavat katseella ja kuvittelevat, että voivat ulkoistaa oman edunvalvontansa hallitukselle. Näin tästä ei tule mitään.

Suomi on sopimalla nostettu ahdingosta

Putkonen sanoo, että on tullut aika hakea uusi alku kohentamalla keskinäistä luottamusta.

– Kaikilta osapuolilta tarvitaan luovuutta ja juostavuutta. Työnantajien on tultava joustavalla sopimushakuisuudella mukaan. Ay- liikkeen on lopetettava hokemasta ”ei”, ”ei käy”. On aika tuoda muutosesitykset pöytään perusteluineen. Mikäli ay-liike jättäytyy pois neuvotteluista, on se pettämässä jäsenistönsä pahan kerran.

– Työministeri Satosen on otettava enemmän osapuolten välillä luotsin roolia. Satosen on haettava aktiivisesti ja maltilla eri reittejä, joilla päästään yhteisesti satamaan. Joskus kannattaa ottaa yksi askel taaksepäin, jos tällä tavoin pääsee kaksi askelta eteenpäin.

Putkonen muistuttaa, että Suomi on sopimisen mallimaa.

– Sopimalla on maamme nostettu ylös syvästäkin ahdingosta. On todella häpeällistä, jos nyt sopimisen malli rikotaan poliittisilla asenteilla ja jääräpäisellä väkisin puskemisella.

SUOMEN UUTISET