Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nostaa esille asumistukijärjestelmän taloudellisen kytkennän ammattiliittoihin sekä liittojen omistamiin asuntosijoitusyhtiöihin. – Turhan usein unohtuu se tosiasia, että veronmaksaja maksaa vuosittain valtavat summat asumistukea yhtiölle, jonka ay-liitot omistavat ja jotka puolestaan maksavat rahaa vastaavasti vasemmistopuolueille.

Tällä viikolla eri ammattiyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea mielenilmauksia, sosiaalisen median kampanjoita, työnseisautuksia ja ulosmarsseja osana #PainavaSyy -kampanjaa.

Ay-liikkeen jo kevään eduskuntavaalien alla kiristämä retoriikka eri kanavissa on viime päivinä saanut uhkaavia sävyjä, etenkin sen jälkeen, kun viime viikolla budjettiriihessä valmistuneessa ehdotuksessa ensi vuoden budjetiksi on mukana myös säästöjä asumistukeen.

Tuumaustunnilla tänään puhunut perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra huomautti, että useat samat tahot, jotka kovaäänisesti vastustavat hallituksen toimia, ovat taloudellisestikin kytkettyjä nykytilanteeseen.

Uusi hallitus on järjestelylle riskitekijä

Purra nosti puheessaan esiin asumistukijärjestelmän taloudellisen kytkennän ammattiliittoihin sekä liittojen omistamiin asuntosijoitusyhtiöihin.

– Esimerkiksi se tosiasia, että veronmaksaja maksaa vuosittain valtavat summat asumistukea yhtiölle, jonka ay-liitot omistavat ja jotka puolestaan maksavat rahaa vastaavasti vasemmistopuolueille, unohtuu turhan usein. Lisäksi muutokset asumistukijärjestelmään vaikuttavat tähän kytkyyn, todennäköisesti myös yhtiöiden voittoihin.

– Lueskelin viikonloppuna Kojamon listalleottoesitettä, ja löytyyhän seikan maininta jopa sieltä. Järjestelmää uudistava hallitus, joka leikkaa veronmaksajan rahojen jakamista sinne tänne, on riski tälle bisnekselle. Kojamon neljänneksi suurin osakkeenomistaja näyttää olevan Teollisuusliitto, jonka omistusten markkina-arvo on 140 miljoonaa. Teollisuusliiton perässä ovat kaikki muutkin kovaääniset liitot, Purra sanoi.

Kovaäänisillä liitoilla miljoonaomistukset

Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö Kojamo on todellakin ay-liikkeen vahvassa omistuksessa.

Teollisuusliiton jälkeen Kojamon suurimmat ay-omistajat ovat Opetusalan ammattijärjestö OAJ, jonka omistusten markkina-arvo on 102, 5 miljoonaa euroa, Rakennusliitto (omistusten arvo 62,5 miljoonaa), Ammattiliitto PRO (omistusten arvo 42,5 miljoonaa), Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL (omistusten arvo 33,3 miljoonaa), Palvelualojen ammattiliitto PAM (omistusten arvo 33 miljoonaa), Suomen Elintarviketyöläisten liitto (omistusten arvo 11,1 miljoonaa) sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT (omistusten arvo 9,1 miljoonaa).

Pienemmillä osuuksilla Kojamon ay-omistajia ovat Julkis- ja yksityishenkilöalojen toimihenkilöliitto Jyty, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU, SAK, Paperiliitto sekä Sähköalojen ammattiliitto. Myös edellä mainittujen omistajien omistusten markkina-arvo on useita miljoonia kullakin.

Teollisuusliitolle 6,2 miljoonaa verovapaasti

Kojamo on viime vuosina tullut tunnetuksi avokätisenä osinkojen jakajana. Koska ammattiliitot luokitellaan yleishyödyllisiksi yhteisöiksi, ne eivät maksa saamistaan osingoista pääomaveroa.

Viime keväänä Kojamo maksoi osingon vuoden 2022 tuloksestaan. Niinpä Teollisuusliitolle osingonjako tarkoitti 6,2 miljoonan verovapaata osinkopottia. OAJ kuittasi 4,6 miljoonan euron summan ja Rakennusliitto 2,8 miljoonaa. Ammattiliitto PRO sai 1,9 miljoonaa sekä JHL ja PAM kumpikin vajaat 1,5 miljoonaa.

Muillekin ay-omistajille tuli mukavat useiden satojen tuhansien osinkopotit.

Ay-liikkeelle tarpeellinen rahantekokone

Ay-liikkeelle Kojamo on tarpeellinen rahantekokone, jolla voi kääriä miljoonia vuosittain. Rahoitus on sen sijaan suomalaisen veronmaksajan harteilla, koska suuri osuus Kojamon asunnoissa asujien vuokrista maksetaan kaikkein pienituloisimpien suomalaisten asumistuilla. Ne puolestaan maksetaan verovaroista, eli jokainen veronmaksaja osallistuu kuvioon.

Vasemmistolle varsin suotuisassa järjestelyssä verotuloja kanavoituu mutkien kautta vasemmistopuolueiden vaalirahoitukseen. Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaalien alla MTV:n selvityksessä kävi ilmi, että sekä SDP:n että vasemmistoliiton ehdokkaista enemmistö kertoi saavansa vaalirahaa joko ammattiliitolta tai -yhdistykseltä.

Ammattiyhdistyksen tai -liiton nimesi vaalirahan lähteekseen 61 prosenttia SDP:n ja 56 prosenttia vasemmistoliiton ehdokkaista.

– Meidän liittojen ehdolla olevista jäsenistä valtaosa on jomman kumman vasemmistopuolueen listoilla. Siinä on pitkä historia. Tietojeni mukaan liitot tukevat omia jäseniään kaikkia samalla summalla, kertoo jutussa SAK:n silloinen varapuheenjohtaja Matti Huutola.

SUOMEN UUTISET