Perussuomalaiset pitää talouden vakauttamista välttämättömänä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula luetteli ryhmäpuheessaan syitä talouden heikkoon tilaan, johon edelliset hallitukset Suomen ovat ajaneet.

– Viimeiset 15 vuotta julkisen talouden menot ovat kasvaneet tuloja paljon nopeammin, ja velkasuhde on kasvanut täysin uskomattomiin mittasuhteisiin. Kasvua on odotettu, ja on jopa liikaa luotettu siihen, että kasvukausi tulee ja korjaa kaikki talouden ongelmat kuin itsestään, totesi perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula.

– Nyt olemme siinä tilanteessa, että tämän ja seuraavan hallituksen on tehtävä 9 000 miljoonan euron edestä toimia, jotta valtion velkaantuminen saadaan vakautumaan. Ei edes laskemaan, vaan vakautumaan. Se vaatii mittavat säästöt, mutta myös valtavat rakenteelliset uudistukset, ja oppositionkin olisi se nyt hyvä viimein ymmärtää.

Keskusta ja SDP jättivät jälkeensä taloussotkun

Simula muistutti oppositiota siitä, että hallituksen toimien myötä joka toisen suomalaisen käytettävissä olevat tulot tulevat kasvamaan. Keppiä Simula antoi erityisesti keskustalle ja SDP:lle.

– Sosiaalidemokraattien ja keskustan sotkujahan tässä siivotaan. Tuli korona, tuli hyökkäyssota, mitä teki edellinen hallitus? Kriisien varjolla jatkoitte mielikuvituskakun jakamista velaksi myös täysin toissijaisiin kohteisiin! Teidän olisi pitänyt pysähtyä, heittää silloinen hallitusohjelma unelmahöttöineen silppuriin ja keskittyä kriisien ratkomiseen, mutta ei. Ette priorisoineet menoja, ette välittäneet kehyksistä. Te viis veisasitte taloudesta, te viis veisasitte siitä tosiasiasta, että suomalaisen hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää säästöjä ja sopeuttamista.

– Neljä puoluetta oli vaalien jälkeen tässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa valmiina kantamaan vastuuta – valtaa ja vastuuta jaettaessa keskusta sen sijaan poistui paikalta kuin sukeltava telkkä! Sosiaalidemokraattien johdossa taasen taidettiin Suomen asioita enemmän suunnitella siipeilyä Pariisin muotiviikolla – melkoista pintaliitoa, toden totta.

Työnteon oltava kannattavaa

Simula pitää tärkeänä, että työllä tulee toimeen. Hän syytti ay-liittoja haluttomuudesta ratkaista työnteon kannattavuusongelmia.

– Me panostamme siihen, että kotitalouksien ostovoima paranee ja työstä jää tekijälleen enemmän käteen. Että työllään pärjää eikä sosiaaliturvaan tarvitsisi tukeutua entiseen tapaan.

– Ja kun ay-liittojen herrat ja rouvat nyt möykkäävät, herää kysymys: miksi siellä möykätään vasta, kun työttömien etuuksia tai asumistukea joudutaan säästösyistä leikkaamaan – eikö siellä herrojen kabineteissa olla lainkaan huolissaan siitä, että työntekijät eivät tule palkallaan toimeen, vaan ovat riippuvaisia yhteiskunnan tuista? Eikö tätä asiaa pitäisi yhdessä lähteä ratkomaan möykkäämisen sijaan?

– Tämä hallitus ottaa siis todellakin vakavasti valtion velkaantumiskierteen ja tekee kaikkensa katkaistakseen sen. Me huolehdimme nyt ja aina Suomesta ja suomalaisista. Se on meille perussuomalaisille tärkeintä, Simula päätti puheenvuoronsa.

Suomen Uutiset