Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman on huolissaan kuntouttavan työtoiminnan tulevaisuudesta. Hänen mukaansa kuntouttavan työtoiminnan osalta vallitsee tällä hetkellä tietämättömyys TE-palvelujen uudistuksen muuttaessa kuntataloutta ja toimintamalleja.

Työttömien työnhakijoiden neuvonta ja palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025 alkaen. Se on myös päivämäärä, jolloin nykyiset TE-palvelut lakkautetaan.

– Hyvinvointialueet tekevät kilpailutuksia ja ratkaisuja, vaikka niillä ei ole tietoa, milloin ja miten kuntouttava työtoiminta on tarkoitus siirtää kuntien TE-palveluiden yhteistoiminta-alueille. Kuntouttavan työtoiminnan merkitys on todella suuri, ja olisikin hyvä, että tähän saataisiin pikimmiten selvyys, sanoo Jaana Strandman.

Strandman onkin jättänyt työministerille kirjallisen kysymyksen TE-palvelu-uudistuksesta. Kuinka hallitus aikoo toimia ja ohjeistaa kuntia ja järjestämisalueita, jotta TE-palvelu-uudistuksen innovatiiviset tavoitteet tulee saavutettua? Milloin ja miten kuntouttava työtoiminta on tarkoitus siirtää kunnille?

Yhden luukun periaate

Periaatteessa työllistyminen tehostuu, kun kunnan työllisyyspalvelut, elinkeinopalvelut ja koulutuspalvelut ovat yhden järjestäjän, niin sanotun yhden luukun vastuulla.

– Uudistuksen tulee vahvasti haastaa uusien toimintamallien synnyttämistä yritysmäiseen suuntaan, vaikka toiminta olisikin kuntien omaa toimintaa. Hyvä ja tavoitteellinen työllisyyden hoito ehkäisee syrjäytymistä ja tuo elinvoimaa alueille ja sitä kautta Suomeen, uskoo Strandman.

Myös kuntien järjestämänä työttömien työnhakijoiden neuvonta- ja muut tehtävät vastaavat pääosin tällä hetkellä TE-palvelujen tarjoamia julkisia työvoima- ja yrityspalveluja. Samalla kuntien vastuu työttömyysetuuksien rahoituksesta laajenee. Uudistus onkin merkittävä kunnan tehtävä soten siirryttyä valtiolle.

Suomen Uutiset