Perussuomalainen kansanedustaja Onni Rostila moittii ay-liikkeen yksipuolista hallituskritiikkiä ja politisoitumista.

Kuluvan viikon tiistaista alkaen eri ammattiyhdistykset järjestävät muun muassa mielenilmauksia, sosiaalisen median kampanjoita, työnseisautuksia ja ulosmarsseja osana #PainavaSyy kampanjaa.

Korporatismi uhkaa demokratiaa

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen kertoi torstain A-studiossa, että SAK pyrkii omalta osaltaan ”kiristämään ruuvia” mikäli hallitus ei peru hallitusohjelman leikkauksia ja työelämän uudistuksia.

– Ay-liikkeen repivä retoriikka alleviivaa hyvin, miten vaalituloksen sivuuttavalla ulkoparlamentaarisella painostuksella rapautetaan kansanvaltaa. Tällaiselle karkealle korporatismille ei pidä antaa periksi. ”Kiristäminen” on osuva sana, avaa Onni Rostila Palvelussa X (ent. Twitter).

Rostila pitää ay-liikkeen pyrkimyksiä perua hallitusohjelman toimia epädemokraattisena. Hallitusohjelma perustuu hallituspuolueiden vaalilupauksiin ja -ohjelmiin. Äänestäjät eivät siis saa mitä tilaavat, jos ay-liikkeen painostus onnistuu muuttamaan hallitusohjelmaa merkittävästi.

Maahanmuutto ei kiinnosta

Rostilan mukaan ammattiyhdistysliike toimii äänitorvena vasemmistopuolueille unohtaen samalla tavallisen suomalaisen työntekijän puolustamisen. Tämän todisteeksi hän esittää, että ay-liike ei lainkaan huomioi niitä muutoksia, jotka parantavat suomalaisen työntekijän ostovoimaa.

– Jos ay-liike ajaisi vilpittömästi duunarin asiaa, kuulisimme myös kiitosta mm. työntekijöiden verotuksen ja liikkumisen kustannusten alentamisesta. Mutta koska ay-liike on ensisijaisesti vasemmistopuolueiden asialla, kuulemme vain yksipuolista haukkumista ja uhkailua, Rostila selostaa.

– Erityisen läpinäkyväksi ay-liikkeen puoluepolitikoinnin tekee se, ettei ”duunarien puolustajia” kiinnosta lainkaan tiukentuvan maahanmuuttopolitiikan suojaavat vaikutukset työntekijöiden työmarkkina-asemaan, Rostila huomauttaa.

Myötäilee vasemmistoa

Maahanmuuttopolitiikan kiristykset parantavat suomalaisen työntekijän neuvotteluasemaa ylläpitämällä työntekijöiden alitarjontaa, joka nostaa ammattiliittojen neuvotteluvoimaa. Perinteisesti ay-liike onkin tuonut asiaa esille aktiivisesti, mutta enää se ei vaikuta kiinnostavan.

– Pelko vasemmistopuolueiden reaktiosta voikin selittää tätä ilmiötä: mitä suuremmaksi paheeksi vasemmistopuolueet maalaavat rasismia, sitä vähemmän ay-liike tuo esille maahanmuuton kielteisiä vaikutuksia työmarkkinoihin.

Rostila toivoo liittojen ryhtyvän puoluepoliittisen propagandan sijasta rakentavaan kolmikantayhteistyöhön.

SUOMEN UUTISET