Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin tänään lakkoaallosta ja Suomen vaikeasta taloustilanteesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä kiteytti opposition annin ”masentavaksi”. – Kepu tarjosi tyhjän paperin keväällä, SDP tarjoaa tyhjän paperin nyt. Vain vihreillä on vaihtoehto leikata eläkeläisiltä ja nostaa polttoaineen hintaa. Eivätkö nämä parempaan pysty?


Uusi suullisten kyselytuntien kausi starttasi torstaina eduskunnassa. Pääpuheenaiheena oli totta kai maan velkainen julkinen talous ja kaikki mikä siihen liittyy.

Oppositio pyöritti kyselytunnilla tuttua levyä, kuten perussuomalaisten ryhmänjohtaja Jani Mäkelä viestipalvelu X:ssä kiteytti.

– Kyselytunti on varsin masentavaa oppositiolta. Kepu tarjosi tyhjän paperin keväällä, SDP tarjoaa tyhjän paperin nyt. Vain vihreillä on vaihtoehto leikata eläkeläisiltä ja nostaa polttoaineen hintaa. Eivätkö nämä parempaan pysty?

Ay-liike vaarantaa huoltovarmuuden

Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom tarttui kysymyksessään maata riivaavaan lakkoaaltoon ja kysyi työministeri Arto Satoselta, miksi ay-liike ei neuvottele ja ehdota omia ratkaisuja, joilla Suomen talous pelastetaan.

– Mistä johtuu tämä vastuuton ulkoparlamentaarinen painostus, jolla ay-liikkeen johto on päättänyt painostaa hallitusta?

Bergbomin mukaan ay-liike on käynnistänyt valtavat toimet vastustaakseen demokraattisesti valitun eduskunnan ja sen luottamusta nauttivan hallituksen päätöksiä.

– Valitettavasti laskun maksajiksi tästä poliittisesti värittyneestä ay-liikkeen performanssista joutuvat rehelliset suomalaiset yritykset ja kansalaiset, totesi Bergbom.

– Kun sitten ay-johtajat huomasivat, ettei kansanvalta noin vain sorru painostuksen alla, on heidän uusin innovaationsa pyrkiä tyhjentämään ruokakauppojen hyllyt ja vaarantamaan vielä sähköntuotantokin maassamme – siis huoltovarmuutemme.

Bergbomin mukaan kaikki tämä on häpeällistä ay-liikkeen johdolta.

Neuvotteluihin on vielä aikaa

Työministeri Arto Satonen (kok.) korosti vastauksessaan, että hallitus haluaa neuvotella ja että aikaa on.

– Täytyy sanoa tästä neuvotteluhalukkuudesta, että STTK ja Akava ovat osoittaneet halua neuvotella Suomen vientivetoisesta mallista, toivon että myös SAK osoittaisi sitä. Siinä me löytäisimme paremman ratkaisun, kun ratkaisu tehtäisiin sovittelemalla.

– Aikaa on. Kolmikantainen työryhmä on aloittanut tänään työnsä, joka lähtee hallituksen kirjauksen pohjalta. Työ kestää toukokuun loppuun saakka ja siihen asti on mahdollista löytää tie ratkaisuun, Satonen sanoi ja jatkoi:

– Vetoan sen puolesta, että SAK miettii vielä asiaa uudelleen, koska Suomen taloudellinen tilanne on niin vakava, että tällä vastakkainasettelun kärjistämisellä me emme saa aikaiseksi ratkaisua. Kyllä tämä pitää ratkaista yhteinen polku löytämällä.

SUOMEN UUTISET