Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat kaikessa synkkyydessään korutonta kertomaa. Venäjän hyökkäyssota alkoi, sitten nousivat korot ynnä epävarmuus ja talous rämpii yhä edelleen. Elinkeinoministerin mukaan viitteitä paremmasta on kuitenkin näkyvissä.

Toiveikkuus on hiljalleen viriämässä globaalitaloudessa mutta positiivinen vire ei vielä näy Suomessa. Pienten ja keskisuurten yritysten tunnelmat ovat kääntyneet Pk-yritysbarometrin mukaan jopa heikompaan suuntaan.

-Tämä hyvinkin heikko saldoluku pätee suurimpaan osaan maata mutta ei aivan kaikkialle, sanoi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus työ- ja elinkeinoministeriön tiedotustilaisuudessa.

Lapissa positiiviset näkymät

Brotherus nosti esiin Lapin tilanteen, siellä yrityksissä näkymät ovat jo positiivisen puolella. Ero on iso vaikkapa itärajan tuntuman, Kanta-Hämeen tai Etelä-Savon yrityksissä vallitseviin tunnelmiin.

– Matalasuhdanne on kestänyt jo toista vuotta ja monella pk-yrityksellä puskurit ovat ehtyneet ja kysyntä on sakannut jo pidempään, joten enää ei ole niitä puskureita tämän heikon tilanteen turvaamiseksi ja nyt se näkyy tunnelmissa aika selvästi, Brotherus tulkitsi.

Maksuvaikeudet kasvussa

– Yritysten rahoituksen saatavuus on heikentynyt lievästi ja maksuvaikeudet ovat Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilän mukaan kasvussa.

Talouden epävarmuuden keskellä on erityisen tärkeää turvata niiden yritysten rahoituksen saatavuus, jotka tavoittelevat kasvua ja investoivat tulevaisuuteen.

– Finnveran merkitys kasvuyritysten, investointien ja puhtaan siirtymän rahoituksessa tulee korostumaan epävarmassa ympäristössä.

– Olemme käynnistäneet uudelleen myös vientitakuiden myöntämisen Ukrainaan. Finnvera järjestää ilmaista koulutusta jokaiselle viennin rahoituksen ratkaisuista kiinnostuneelle yritykselle.

Loppuvuodesta kirkastuvaa

Suomen talouden startti kuluvalle vuodelle vaikuttaa aneemiselta. Näkymien ennakoidaan kuitenkin kirkastuvan loppuvuotta kohden.

’Toki sillä edellytyksellä, ettei maailmalla synny uusia globaaliin talouteen vaikuttavia konflikteja tai vastaavat vaikutukset omaavia kriisejä.

Kun talouden kasvua jarrutelleet korkea inflaatio ja korot laskevat kysyntä ja tuotanto todennäköisesti elpyvät. Tämä vaikuttaisi suotuisasti myös työllisyyteen.

Uudistumista tarvitaan

Epävarmuuden aika kuitenkin jatkuu edelleen.

– Suomen taloudessa tarvitaan nyt kipeästi uudistumista. Siihen olemme hallituksen puolesta kantamassa oman kortemme kekoon, totesi elinkeinoministeri Wille Rydman.

Rydman kertoi hallituksen tekevän tarvittavat työmarkkinauudistukset, teollisuuspoliittisen strategian valmistelu on aloitettu ja tutkimus- sekä kehitystoiminnan rahoitusta vahvistetaan voimakkaasti.

– Suomen menestys ja kasvu perustuvat osaamiselle, uudelle tiedolle ja innovaatioille.

Yrityksissä ymmärretäänkin, että kehitystyö on välttämätön osa uudistumaista. Suurin osa eli 60 prosenttia yrityksistä aikoo PK-barometrin mukaan pitää innovaation, tuotannon ja tuotteiden kehitystyön tason ennallaan vaikeasta suhdannetilanteesta huolimatta.

SUOMEN UUTISET