

PS ARKISTO
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puisto: Lisäsopeutukset vielä mahdollisia mutta lähtökohta on, että näillä mennään
Valtiontalouden säästötoimet ja veronkorotukset tepsivät siihen, että Suomen velkaantumisen syöksykierre saadaan pysäytetyksi. Maailmantilanne on kuitenkin epävakaa ja voi olla, että nykyisetkään menoleikkaukset eivät riitä. Näillä kuitenkin nyt mennään ja panostetaan tutkimukseen, tuotekehitykseen sekä uuden luomiseen vanhan tilalle.
Suomen talouden todellinen tila tuli taas kerran torstaina selväksi valtiovarainministeriön Taloudellisen katsauksen myötä. Aneeminen meno jatkuu lähivuosina ja velkaantuminen jatkuu säästöistä huolimatta.
A-Talkin keskustelussa kävikin selväksi, että hallitus saattaa joutua tekemään vielä lisää leikkauksia ja veronkiristyksiä, jos nykyiset 9 miljardin säästöt eivät riitä. Ohjelmassa hallituksen talouspolitiikkaa olivat selvittämässä Sakari Puisto (ps.), Matias Marttinen (kok.), Saara Hyrkkö (vihr.) ja Markus Lohi (kesk.)
Vuoden kuluttua arvioidaan
– On näkymä siitä, että näillä päästään jo hyvin pitkälle. Mutta totta kai hallituksen täytyy arvioida, vaikka vuoden 2025 puoliväliriihessä sitä, miten pitkälle näiden toimenpiteiden kanssa on päästy, totesi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kehysriihen valmistelussa näkyvästi esillä ollut Matias Marttinen.
Se on hyvin mahdollista, kommentoi lisäleikkausten mahdollisuutta eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puisto.
– Tämä on hyvin epävakaa maailmantilanne, tässä on vielä kysymyksiä, että kyllä se on mahdollista. Lähtökohta on se, että tällä kuitenkin mennään.
– Mutta kasvu-uran on ennustettu olevan noin puolitoista prosenttia, yhtä prosenttia, niin se on kuitenkin aika laiha kasvuennuste verrattuna takavuosiin. Ja täytyy muistaa, että ennen vaaleja idea oli itse asiassa, että kuusi miljardia tälle kaudelle ja kolme miljardia seuraavalle ja tämä pätee yhä, Puisto sanoi.
Keppihevonen tarkkailuluokalla
Vihreiden varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö oli lähetyksessä sitä mieltä, että hallitus on ottanut EU:n tarkkailuluokalla uhkailun keppihevosekseen ajaakseen omia intressejään. Säästöt ja leikkaukset on kohdistettu Hyrkön mukaan vähäväkisiin, mutta ympäristöveroihin ja yritystukiin ei ole koskettu.
– Sehän ei tarkoittaisi sitä, että meille tulisi joku saksipartio EU:sta leikkaamaan ja parturoimaan talouttamme, vaan jouduttaisiin käymään kirjeenvaihtoa EU:n kanssa siitä, miten julkisen talouden tasapainotus hoidetaan, Hyrkkö huomautti.
– Näillä toimenpiteillä, joista hallitus nyt on päättänyt, niin ne riittävät siihen, että ensi vuonna saamme supistettua alijäämää niin merkittävästi, että käytännössä voimme välttää tämän EU:n alijäämämenettelyn, selvensi Matias Marttinen.
TKI Suomessa pian maailman huippua
A-Talkin jälkimmäisessä osassa keskityttiin etsimään talouskasvun eväitä. Hallitus sai oppositiopuolue keskustalta harvinaista selkään taputtelua onnistuneista toimista:
– Useat hallituksen toimet ovat järkeviä ja viisaita, niitä kannattaa tukea oppositiosta. Myös työelämän uudistamiset, olemme pääosin tukeneet niitä, ne ovat järkeviä ja ne ovat tarpeellisia, se on tunnustettava, myönsi valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Markus Lohi.
– Mitä tulee sitten tähän vihreän siirtymän suuriin investointeihin (investointikannustin), niin on todella hyvä, että siellä on sellainen väline. Mutta se on rajattu vain näihin satojen miljoonien tai miljardihankkeisiin, Lohi tarkensi ja kaipasi kannustimia myös pienelle ja keskisuurelle yritystoiminnalle.
– Näkisin sen niin, että tarvitsemme panostuksia tähän kovaan infraan, siis teihin ja vastaavaan ja sitten tarvitsemme pehmeämpää eli tätä tutkimus-kehitys-innovaatio-rahoitusta. Siinähän tavoite nimenomaan on se, että lisätään vuoteen 2030 mennessä neljään prosenttiin BKT:stä ja mehän olemme silloin aivan maailman kärkisijoilla, muistutti Sakari Puisto.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työelämän uudistaminen investointikannustin Taloudellinen katsaus kevät 2024 tutkimus-kehitys-innovointi sopeutukset TKI valtion velkaantuminen kehysriihineuvottelut vihreä siirtymä Matias Marttinen valtiontalous Markus Lohi Saara Hyrkkö veronkorotukset Valtiovarainministeriö Puoliväliriihi Säästöt leikkaukset Sakari Puisto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikka, joka uhkaa Suomen maatalouden kannattavuutta, on torjuttava

Hallitus kaivoi kolmen miljardin lisäsopeutukset: Kehitysavusta, hallinnosta ja kotoutumisesta leikataan – tupakkaveroa korotetaan

Rydman: Päätöksiä talouden sopeutuksesta lykättiin Suomessa liian pitkään – ”Edellinen punavihreä hallitus ylenkatsoi talousennusteita”

Valtiovarainministeri Purra: Pyrimme tekemään järkeviä ja oikeudenmukaisia päätöksiä, mutta emme voi välttyä hyvinkin hankalilta leikkauksilta

Perussuomalaiset: Hallituksen työn ja kasvun linja nostaa Suomea
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää