Yleisradion toimituksessa tehtiin toimituksellinen valinta esittää vihreisiin sidoksissa olevien henkilöiden kautta, miksi polttoaineveron alentaminen on huono juttu.

Perussuomalaiset jätti tällä viikolla hallituksen vastattavaksi välikysymyksen rajusti nousseiden polttoaineiden ja sähkön hintojen vuoksi. Välikysymyksessä ovat oppositiopuolueista mukana myös KD ja Liike Nyt.

Liikkumisen ja asumisen kustannukset ovat nousseet ennätyskorkealle pitkälti Sanna Marinin (sd) hallituksen ajaman punavihreän veropolitiikan ja ylikunnianhimoisten ilmastotoimien vuoksi. Seuraus on ollut se, että asumisen ja autoilun hinta köyhdyttävät kansaa. Bensan ja dieselin litrahinta on jo yli kaksi euroa.

Perussuomalaisten mielestä kansalaisten ostovoimasta huolehtiminen ja ostovoiman parantaminen tulee kuitenkin olla keskeinen tavoite.

Suomessa verojen ja veroluonteisten maksujen osuus bensiinin litrahinnasta on lähes euron luokkaa. Bensiinin litrahinta on kohonnut jopa 50 sentillä siitä, mitä se vuoden 2020 kesällä oli ja dieselin hinta on räjähtänyt vielä enemmän. Perussuomalaiset vaatiikin hallitukselta välittömiä toimia polttoaineveron keventämiseksi, jotta paisuneet pumppuhinnat saadaan kuriin.

Yle ei edes vaivautunut paikalle tiedotustilaisuuteen

Yleisradio ei tiistaina edes vaivautunut paikalle välikysymystä koskevaan tiedotustilaisuuteen, missä olivat läsnä useimmat muut Suomen suurimmat mediat.

Sen sijaan Ylen toimituksessa kehiteltiin suunnitelma iskeä kapuloita opposition rattaisiin mielipidevaikuttamisen menetelmillä.

Yle julkaisi eilen artikkelin, jossa yhtiö valitsemiensa ”asiantuntijoiden” suulla vihjailee, että polttoaineveron alentaminen ei kannata, koska se ”hyödyttäisi etenkin hyvätuloisia”.

Polttoaineveron alentamisesta seuraava halvempi polttoaineen pumppuhinta toki parantaisi jokaisen autoilevan palkansaajan ostovoimaa riippumatta tulotasosta.

Yleisradio kuitenkin esittää, että verotuksen alentamisessa kyse olisi ”hyvätuloisten tukemisesta”. Ikään kuin halvempi polttoaine ei parantaisi kaikkien ostovoimaa.

”Asiantuntija harkitsisi könttäsummaa pienituloisille”

Katsotaanpa, ketä asiantuntijoita Yleisradio on tällä kertaa kaivanut esille.

Ylen jutussa johtava tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta Vattista väittää, että ”polttoaineveron kevennys auttaisi eniten keski- ja hyvätuloisia siinä mielessä että keski- ja hyvätuloisilla polttoainekulujen osuus kulutuksesta, heidän käytettävissään olevista tulosta on suurempi kuin pienituloisella”.

Laukkasen argumentti on siis, että polttoaineveron kevennystä ei kannata tehdä, koska se alentaisi kaikkien bensalaskua.

Yleisradion haastatteleman ”asiantuntija” Laukkasen kommentit tukevat hallituksen vasemmistopuolueita, mikä ei ole ihme, koska Laukkanen itse näyttäisi tukevan vihreiden politiikkaa, ja hän on aiemmin esittänyt näkemyksiään vihreiden puoluemediassa.

Vihreä ex-kansanedustaja asiantuntijoimassa

Yleisradion alustalla polttoaineveron alennuksesta näkemyksiään esittämään pääsee myös Oras Tynkkynen (kuvassa), jonka titteliksi Yleisradio esittää ”Sitran ilmasto- ja energiaratkaisuihin perehtynyt vanhempi neuvonantaja”.

Ylen jutussa Tynkkynen ei suosittele veronalennuksia, vaan Tynkkysen mukaan ”tarvitaan tukia auttamaan pitkällä aikavälillä ja toisaalta konsteja, joilla autetaan ihmisiä nykyisen välittömän korkean hinnan kauden yli”.

– Periaatteessa voitaisiin ajatella niin, että kun meillä on verottajan kautta hyvät tiedot siitä, paljonko ihmiset tienaavat Suomessa, niin voitaisiin ottaa käyttöön väliaikainen konttäsummatuki pienituloisimmille. Siihen ei ole teknisesti estettä, jos siihen löytyy poliittista halua ja valmiutta, Tynkkynen sanoo.

Olisiko sillä, että ”asiantuntija” Tynkkynen ei suosittele polttoaineiden veronalennuksia, vaan hän suosittelee sen sijaan valtion jakamia tukia, jotain tekemistä sen kanssa, että Tynkkynen on vihreiden poliitikko ja entinen vihreiden kansanedustaja?

Ylen haastattelemien Tynkkysen ja Laukkasen sidokset eivät käy jutussa lukijalle ilmi. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, sillä säännönmukaisesti Yle käyttää jutuissaan puolueellisia asiantuntijoita, mutta ei mainitse näiden taustoja.

SUOMEN UUTISET