Perussuomalaiset Naiset on huolissaan rajusti kohonneista polttoaineiden ja energian hinnoista, jotka uhkaavat jo Suomen huoltovarmuutta ja ruokaomavaraisuutta. Perussuomalaisten naisjärjestö esittää ensikeinoiksi alennuksia polttoaine- ja sähköveroihin.

Polttoaine- ja energiahinnat vaikuttavat dramaattisesti koko yhteiskuntaan laskien työnteon kannattavuutta ja yritysten kilpailukykyä. Räjähtäneet kuljetus- ja tuotantokustannukset siirtyvät suoraan kuluttajahintoihin, ja esimerkiksi ruuan hinta nousee. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tuottaja saisi hinnasta käteen yhtään se enempää, jopa päinvastoin: sähkö-, polttoaine- ja lannoitekulut vievät kaiken.

Omavaraisuus on turvallisuuskysymys

– Olemme äärimmäisen huolissamme suomalaisesta ruokaomavaraisuudesta. Suomalaisen ruuantuotannon kannattavuus ei ole pelkästään tuottajia koskeva asia, vaan se on jopa turvallisuuskysymys, Perussuomalaiset Naiset huomauttaa.

– Jos meillä ei ole enää liian kunnianhimoisen ilmastopolitiikan ja avuttoman vasemmistolaisen veropolitiikan takia kykyä tuottaa suomalaista ruokaa, niin mitä teemme, jos tuonti alkaisi yskiä esimerkiksi turvallisuustilanteen kriisiytyessä tai erilaisten luonnonmullistusten tai vaikka uuden pandemian takia?

Veroja alennettava

Perussuomalaiset Naiset esittää ensikeinoina polttoaine- ja sähköveron alennuksia.

– Perussuomalaisten puolueelta on jo tullut esitys polttoaineveron leikkaamisesta 25 prosentilla. Lisäksi yksityistalouksien sähkövero on laskettava EU:n sallimaan minimiin. Näillä toimilla voidaan estää inflaation räjähdys sekä tukea suomalaista työtä ja ostovoimaa.

Turhista ja haitallisista menoista leikattava

Perussuomalaiset Naiset tunnustaa, että veroalennukset ovat pois valtion kassasta, mutta huomauttaa, että asioita voi priorisoida. Lisäksi ostovoiman kasvaessa negatiivinen vaikutus verotuloihin tasoittuu.

– Meillä on paljon turhia ja haitallisia menoja kuten 1,3 miljardin euron kehitysapu ja humanitääriseen maahanmuuttoon kohdennetut miljardit. Hallitus lisää näitä menoja jatkuvasti. Me leikkaisimme niistä tuntuvasti ja alentaisimme veroja. Nämä ovat arvovalintoja.

– Kun ihmisillä on rahaa käytettävissä, kulutus ja työn kannattavuus kasvaa. Tämä tarkoittaa myös verotulojen kasvua. Veroalennus ei siis täysimääräisesti ole leikkaus valtion tuloista.

Käsittämätöntä epäisänmaallisuutta

Veroleikkauksia jopa helpompi keino vaikuttaa polttoaineiden hintaan on jakeluvelvoitteen helpottaminen. Hallituksen suunnitelmat ovat kuitenkin jopa päinvastaiset, ja liikenneministeri Timo Harakka suunnitteleekin velvoitteen kiristämistä.

– Tämä tuntuu jopa vihamielisyydeltä suomalaisia kohtaan. Jakeluvelvoitetta tulee päinvastoin keventää EU:n minimitasolle. Tämä ei edes näy valtion kukkarolla, mutta vaikutus pumpulla voi olla merkittävä.

– Kyvytön hallitus ei pelkästään siis ole hiljaa, vaan se on entisestään pahentamassa asiaa. EU:n tukipakettien myötä suomalainen on tukenut ja tukee muiden maiden verohelpotuksia, kun täällä kiristetään ruuvia. Emme voi käsittää tällaista epäisänmaallisuutta, perussuomalaisten naisjärjestö arvostelee.

Suomen Uutiset