Pieni Staffanstorpin kunta eteläisessä Ruotsissa jatkaa taisteluaan Maahanmuuttovirastoa vastaan. Maahanmuuttovirasto yrittää pakottaa kunnan ottamaan vastaan kiintiöpakolaisia, mutta kunta ei halua. Neljä Ruotsiin lennätettyä kiintiöpakolaista jäi torstaina lentokentälle, kun Staffanstorpin kunta kieltäytyi hakemasta heitä. Kyse on myös kuntien itsehallinnosta ja oikeudesta päättää, millaista pakolaispolitiikkaa kunnassa harjoitetaan.

Staffanstorpin kunnan edustajat olivat sitä mieltä, että heidän ei tarvitse hakea lentokentältä ketään, koska he ovat jo aikoja sitten sanoneet, etteivät halua kiintiöpakolaisia.

Maahanmuuttovirasto joutui antamaan periksi ja lähettämään kiintiöpakolaiset – joiden kotimaata ei ole kerrottu julkisuuteen – johonkin toiseen kuntaan taksilla. Maahanmuuttovirasto kuitenkin korostaa, että tämä poikkeus ei tarkoita sitä, etteivätkö he jatkossakin yrittäisi väkisin tyrkyttää kiintiöpakolaisia Staffanstorpiin.

Maahanmuuttoviraston mielestä Staffanstorpin kunta rikkoo turvapaikanhakijoiden kuntapaikkoja koskevaa lakia, jonka mukaan Maahanmuuttoviraston ei tarvitse enää neuvotella kuntien kanssa kuntapaikoista, vaan se voi yksinkertaisesti määrätä kunnat ottamaan vastaan tietyn määrän kiintiöpakolaisia riippuen kunnan asukasluvusta.

Kunta haluaa auttaa vain Ukrainan pakolaisia

Staffanstorpin kokoomuslainen kunnanhallituksen puheenjohtaja Christian Sonesson on sitä mieltä, että niin kauan kuin Euroopassa vallitsee sota ja suurin toisen maailmansodan jälkeinen pakolaiskriisi, hänen kuntansa ei tule ottamaan vastaan pakolaisia Euroopan ulkopuolelta.

Kunta on velvoitettu ottamaan vastaan 244 Ukrainan pakolaista, ja tätä vastaan kuntalaisilla ei ole mitään. Monet kuntalaiset ovat majoittaneet ukrainalaisia vapaaehtoisesti koteihinsa.

Ukrainalaisten lisäksi Maahanmuuttovirasto haluaisi lähettää Staffanstorpiin kuluvan vuoden aikana 36 kiintiöpakolaista, mutta kunta päätti maaliskuussa lopettaa kiintiöpakolaisten vastaanottamisen kokonaan.

Pakolaisissa on eroa

Suomen Uutiset kertoi jo maaliskuussa miten Ruotsin yleisradio teki uutisjutun ihan vain paheksuakseen sitä, että Staffanstorpin kunta haluaa auttaa ukrainalaisia pakolaisia, vaikka sinne eivät Lähi-idän pakolaiset aiemmin kelvanneet. Staffanstorp on Ruotsin kunnista se, jossa asuu kaikkein vähiten vuonna 2015 Lähi-idästä tulleita turvapaikanhakijoita ja yleensäkin maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan mielestä pakolaisissa on eroa. Sonesson sanoo, että vuonna 2015 Ruotsiin tuli parhaassa iässä olevia miehiä, jotka olivat etsimässä parempaa elämää.

– Nyt on kyse ihmisistä, jotka tarvitsevat oikeasti turvaa. Sieltä tulee naisia, lapsia ja vanhuksia, kun taas miehet ovat jääneet Ukrainaan, Sonesson sanoo.

Kyse on kuntien itsehallinnosta

Edes YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kiintiöpakolaisiksi luokittelemat henkilöt eivät Sonessonille kelpaa. Hänen mukaansa kiintiöpakolaisia on ”erittäin vaikea kotouttaa ruotsalaiseen yhteiskuntaan”.

Sonessonin mukaan kyse on kuntien itsehallinnosta. Kunnilla tulisi olla oikeus itse päättää, millaista pakolaispolitiikkaa ne haluavat harjoittaa. Nyt pakolaisten kuntapaikkoja koskeva laki on säädetty kuntien pään yli, vaikka se vaikuttaa suoraan kuntiin ja niiden asukkaisiin.

SUOMEN UUTISET