Eduskunnassa puhuttiin tällä viikolla nuorten tulevaisuudesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistutti, että nykyisten sukupolvien velkaantumisen päätyvät lopulta rahoittamaan tämän päivän lapset ja nuoret. Täysistunnossa oli tuolloin käsittelyssä joidenkin oppositiopuolueiden jättämä välikysymys nuorten tulevaisuudesta.

Kansanedustaja Juha Mäenpään mukaan kaikki ymmärtävät sen, että hallitus pyrkii jarruttamaan ja estämään valtion velkakehitystä. Tähän liittyy kuitenkin yksi ongelma.

– Kun kuuntelee vasemmistoa, niin keneltäkään ei saisi ottaa mitään pois.

Mäenpää huomauttikin, että jos velkaantumista yritetään hillitä, leikkaukset kohdistuvat silloin aina johonkin. Hänen mielestään opposition ensimmäinen puheenvuoro suorastaan pelotteli nuoria.

– Te esititte asian niin, että nuorilla on aivan kamala tulevaisuus. Pyydän harkintaa siinä teidän omassakin toiminnassanne. Mikä nuoria sitten huolettaa tulevaisuudessa? Onko se ilmastoahdistus, jolla on peloteltu nuoria ihmisiä, vai onko se mahdollisesti jengirikollisuus? hän kysyi.

Suomessa vihdoin vastuullinen hallitus

Mäenpää huomautti puheenvuorossaan, että edellisen hallituksen tuhlailevaan linjaan täytyy saada muutos ja että sitä kansa vaaleissa halusikin. Hän myös muistutti, että Suomen julkinen talous on ollut kroonisesti alijäämäinen jo 15 vuoden ajan.

– Tuolla perusteluosassa todetaan, että nuorten laiminlyönnillä on paitsi inhimillinen seuraus myös suuri vaikutus yhteiskuntaan ja kansantalouteen. Arvoisat edustajat, olen tästä lauseesta täysin samaa mieltä, Mäenpää pamautti ja jatkoi:

– Siksipä mieltäni lämmittää se, että meillä on vihdoin vastuullinen hallitus, joka katsoo talouspolitiikassaan yli vaalikausien eikä tuijota lyhytnäköisesti poliittisten pikavoittojen toivossa vain seuraavaa äänestyspäivää.

Arjen turvallisuus huomioitava

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 selvitetyissä 2 200 ryöstössä alle 15-vuotiaita epäiltyjä oli 269. Nuorten tekemien ryöstörikosten uhrit ovat usein muita nuoria. Julkisuudessa on ollut myös tapauksia, joissa uhreiksi on joutunut aikuisia.

– Talouspolitiikka voi nuorista kuulostaa hyvin abstraktilta ja vaikeasti hahmotettavalta asialta, mutta sen sijaan turvallisuus, tai turvallisuuden puute, tuntuu konkreettisesti ja välittömästi nuorten arjessa. Kesäkuussa 2023 Iltalehti uutisoi, että ”Toimi näin, mikäli joudut ryöstelevän nuorisojoukon uhriksi”. Tämä on aika karua. Nuorten ryöstörikokset tunnustetaankin kasvavaksi ongelmaksi, Mäenpää harmitteli.

Hän otti esille myös erittäin väkivaltaisen ruotsalaisen katujengin, Dödspatrullenin, rantautumisen Suomeen. Asiasta uutisoitiin lokakuun alussa laajalti valtakunnan viestimissä.

Opposition kyvyttömyys hahmottaa ongelmia

Mäenpää korosti, että edellä kuvattu todellisuus on se, missä moni nuori kasvaa tänä päivänä.

– Kyse ei ole sadusta vaan tosielämästä. Valoa on kuitenkin tunnelin päässä. Meillä on vihdoin Suomessa hallitus, joka ottaa myös nuorisoväkivallan tosissaan ja vähättelemättä. Hallitusohjelman mukaan vahva ja välittävä Suomi huolehtii kansalaisten turvallisuudesta kotona, kaduilla ja rajoilla. Tätä linjausta on perussuomalaisena helppo tukea, hän totesi tyytyväisenä.

– Nuorten tulevaisuudesta puhuttaessa ei voi jättää käsittelemättä katu- ja jengirikollisuuden kokonaisuutta. Jostain kumman syystä se kuitenkin loistaa poissaolollaan punavihreästä välikysymyksestä — kertoo paljon vihervasemmisto-opposition asenteesta nuorten ongelmia kohtaan tai kyvyttömyydestä hahmottaa niitä, Mäenpää päätti.

Suomen Uutiset