Isä joutui poikansa silmien edessä nuorisojengin ampumaksi ollessaan pyöräilemässä uimahallille. Kyseinen isä oli aiemmin ollut yhteydessä poliisiin, koska oli huolissaan asuinalueensa jengiläisistä, jotka myyvät huumeita. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vaatii Ruotsin valtiolta ”täyttä sotaa” rikollisjengejä vastaan.

Keskiviikkoiltana 39-vuotias isä oli pyöräilemässä 12-vuotiaan poikansa kanssa Skärholmenin kaupunginosassa Tukholman lounaislaidalla. Isä ja poika olivat menossa uimahalliin. Juuri ennen uimahallille saapumista he polkivat alikulkutunneliin, jossa he ohittivat muutamista nuorista koostuneen porukan.

Nuorisojengi ilmeisesti huuteli isälle tai pojalle jotain, koska isä kehotti poikaansa pysymään kauempana ja kääntyi itse takaisin tunneliin. Isän ja nuorisojengin välillä syntyi kahakka, jossa isää uhattiin aseella. Isä yritti ottaa aseen pois jengiläiseltä, jolloin häntä ammuttiin päähän kuolettavasti.

Poika soitti hätänumeroon

Isänsä surman todistajaksi joutunut 12-vuotias poika soitti hätänumeroon. Jengiläiset häipyivät paikalta fatbike-tyyppisillä sähköpyörillä. Poliisi ei ole vielä ottanut ketään kiinni surmasta epäiltynä.

– Hän olisi vain voinut jatkaa matkaansa uimahalliin, kommentoi surmatun sisko Expressen-lehdelle.

– Mutta hän oli sellainen, että hän ei hyväksynyt vääryyksiä. Se maksoi hänen henkensä.

Uhri halusi suojella poikaansa

Surmatulla ei ole rikostaustaa, joten kyse ei ole rikollisryhmien välienselvittelystä. Päinvastoin, surmatuksi tullut 39-vuotias mies oli aiemmin ottanut yhteyttä poliisiin, koska oli huolissaan alueella rehottavasta rikollisuudesta, kuten jengiläisistä, jotka ajelevat pyörillään ympäriinsä ja myyvät huumeita, kertoo Aftonbladet-lehti.

Mies ei halunnut poikansa joutuvan kasvamaan ympäristössä, jossa on huumekauppaa ja ammuskeluja. Aftonbladetin julkaisemassa kuvassa hän näyttää ihan tavalliselta ruotsalaiseltä perheenisältä. Sometietojen mukaan hänen juurensa ovat kuitenkin Puolassa.

Kansainväliset sopimukset roskiin

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson reagoi henkirikokseen vaatien Ruotsin valtiolta voimakkaita toimenpiteitä rikollisjengejä vastaan. Hänen mukaan ruotsidemokraatit ovat valmiita tekemään kaikkensa, jotta Skärholmenin surman kaltaisia rikoksia ei enää tapahtuisi.

– Kaksitoistavuotias joutuu todistamaan, kuinka hänen isäänsä ammutaan päähän vain siksi, että hän sanoi jengille vastaan, Åkesson kirjoittaa X-somessa.

– Nyt Ruotsin on aika julistaa täysi sota jokaista näissä rikollisjengeissä olevaa yksilöä vastaan.

Åkessonin mielestä ”kansainväliset sopimukset” on heitettävä roskiin heti ensimmäiseksi. Sen jälkeen pitää lakata vetoamasta rikollisten ”sosioekonomiseen taustaan” ja höpisemästä ”rikoksia ehkäisevistä nuorisotaloista”.

SUOMEN UUTISET