Ruotsalaisisän ampumisesta epäilty nuorukainen on vangittu. Hän on irakilaistaustainen Ruotsin kansalainen, jolla on takanaan pitkä ura pikkurikollisena. Mikäli hänet todetaan syylliseksi, hän saa nuorena rikoksentekijänä lievemmän tuomion, eikä häntä voida Ruotsin kansalaisena karkottaa maasta.

Huhtikuun alussa Skärholmenin lähiössä Tukholmassa tapahtui paljon julkisuutta saanut henkirikos, kun isä joutui poikansa silmien edessä nuorisojengin ampumaksi. Isä ja poika olivat olleet pyöräilemässä uimahallille, kun isän ja nuorisojengin välillä syntyi kahakka, jonka päätteeksi isää ammuttiin päähän kuolettavasti. Poika soitti hätänumeroon saadakseen apua kuolevalle isälleen.

Kyseinen isä oli aiemmin ollut yhteydessä poliisiin, koska oli huolissaan asuinalueensa jengiläisistä, jotka myyvät huumeita. Surman jälkeen monet poliitikot Ruotsissa vaativat kovempia toimia maahanmuuttajajengien rikollisuutta vastaan.

Ampumisesta epäilty vangittiin keskiviikkona

Nyt ampumisesta epäilty nuori mies on saatu kiinni, kertoo Dagens Nyheter -lehti. Keskiviikkona pidetyssä vangitsemisoikeudenkäynnissä äskettäin 18-vuotta täyttänyt mies vangittiin epäiltynä murhasta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Rikoksen tapahtuessa hän oli vielä 17-vuotias. Nuorena rikoksentekijä hän saa joka tapauksessa lievemmän tuomion, mutta Ruotsin lain mukaan alle 18-vuotias voidaan tuomita vankeuteen vain erityistapauksessa. On siis mahdollista, että nuorukainen määrätään suljettuun nuorisokotiin.

Valtionsyyttäjä Ove Jäverfelt arvelee, että surman tapahtuessa alikulkutunnelissa oli kolme tai neljä jengiläistä. Tapaukseen liittyen on aiemmin otettu kiinni useita henkilöitä. Viikko tapauksen jälkeen 17- ja 18-vuotiaat nuorukaiset vangittiin epäiltynä rikoksentekijän suojelemisesta.

Irakilaistaustainen epäilty tuli Ruotsiin pikkulapsena

Samnytt-nettilehden tietojen mukaan perheenisän surmasta epäilty nuorukainen on syntynyt Irakissa. Hän tuli Ruotsiin pikkulapsena vuonna 2007 ja sai Ruotsin kansalaisuuden viitisen vuotta myöhemmin. Häntä ei siis voida ikinä karkottaa Ruotsista.

Nuorukaisen vanhemmat ovat Samnytt-lehden tietojen mukaan eronneet. Äiti on viimeisten viiden vuoden aikana eronnut peräti neljästä eri aviomiehestä. Nuorukainen asuu äitinsä luona.

Epäilty otettiin lastensuojeluviranomaisten huostaan 15-vuotiaana. Poliisin mukaan hän oli tuolloin ollut mukana rikollisessa toiminnassa jo kahden vuoden ajan. Hänen epäiltiin syyllistyneen muun muassa ryöstöihin, pahoinpitelyyn ja huumausainerikoksiin.

Vuonna 2022 epäilty sai tuomion huumausainerikoksista. Ruotsin yleisradion mukaan hänen epäillään myös syyllistyneen ihmiskaappaukseen ja murhayritykseen erään toisen tapauksen yhteydessä.

SUOMEN UUTISET