Jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen uudelleenjulkaisi 6.11. Husu Husseinin (Abdirahim Hussein) X-kirjoitusta käsitelleen julkaisun saatesanalla #antisemitismi. Husu kehuu X-kirjoituksessaan pahamaineista uusnatsijohtaja Lucas Cagea humaaniksi palestiinalaisten tukijaksi. Hän päättää kirjoituksensa versaaleilla sanaan HERO (sankari).

Lucas Gage, oikealta nimeltään Angelo John Gage, on entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas ja hänet tunnetaan pitkäaikaisena valkoisen ylivallan kannattajana. Hän johtaa “American Third Position” -nimellä tunnettua pahamaineista uusnatsijärjestöä. Hän on hankkinut kannatusta esiintymällä somessa elämäntapavalmentajana, joka puhuu valkoisen rodun ylivertaisuudesta ja lietsoo juutalaisvihaa.

Business Insider uutisoi 2021, että YouTube poisti Gagen johtaman kanavan, koska sen sisältö lietsoi juutalaisvastaisia salaliittoteorioita. Perusteluissa mainittiin myös sisällön edustavan poliittista fasismia. Gagen kanava bannattiin YouTubesta sen jälkeen, kun Businessa Insiderin toimitus otti yhteyttä Googlen omistamaan YouTubeen ja kysyi, miksi YouTube antaa Gagen jakaa uusnatsistista sisältöä.

”Moninaisuuden voima”

Husu Hussein on Moniheli ry:n toiminnanjohtaja. Yhdistyksen aloitussivun iskulauseen mukaan järjestö on moninaisuuden voima. Esittelyteksti jatkuu sanoilla: ”Moniheli on suomalainen monikulttuurinen verkosto, johon kuuluu yli sata järjestöä. Tuemme maahan muuttaneita, kotoutumista ja yhteiskunnallista osallisuutta ja edistämme yhdenvertaisuutta.”

Husu kertoo kirjoittavansa X:ssä yksityisiä mielipiteitä. Hänen X-profiilinsa esittelyteksti alkaa sanoilla: ”Toiminnanjohtaja/Executive director @Moniheli ry.”

Heli-Maria Wiik