Laittomia siirtolaisia kuljettaneen laivan katastrofaalinen uppoaminen helmikuussa aivan Italian rannikon tuntumassa johti 94 ihmisen kuolemaan. Pelastustoimien riittävyys ja nopeus ovat herättäneet kysymyksiä, joihin etsittiin vastauksia Euroopan parlamentin myrskyisässä kuulemisessa.

Europarlamentin kuulemisessa raja- ja merivartiovirasto Frontex sekä Italian rannikkovartiosto torjuivat viime tiistaina syytökset siitä, etteivät ne olisi tehneet kaikkea mahdollista estääkseen 94 laittoman siirtolaisen hukkumisen järkyttävässä katastrofissa Calabrian rannikolla helmikuussa.

Frontex oli ilmoittanut yöllä – heti kohteen havaittuaan – Italian viranomaisille tiedot siirtolaisia kuljettaneen veneen sijainnista ja nopeudesta infrapunavalokuvien kera. Italiassa asiasta on ollut eriäviä näkemyksiä.

Alus oli lähtenyt Turkin Izmiristä kolme päivää aikaisemmin. Haaksirikon kärsineellä laivalla oli mukana ihmisiä ainakin Afganistanista, Iranista, Pakistanista ja Somaliasta.

”Tätä on sosialidemokratia”

Tilanne parlamentissa sähköistyi kerralla, kun italialaiset konservatiiviedustajat ryhtyivät puolustamaan Rooman oikeistohallituksen maahanmuuttopolitiikkaa Lääkärit ilman rajoja – järjestön edustajan esittämiä syytöksiä vastaan.

– Hän on tullut tänne politikoimaan ja syyttelemään, täysin naurettavia lausuntoja, laukaisi italialaisen Lega-oikeistopuolueen edustaja Susanna Ceccardi Politico-uutissivuston mukaan, pelastusjärjestön edustajaa tarkoittaen.

Istunto kääntyi kaaokseksi, kun italiainen euroedustaja Alessandra Mussolini vielä syytti vasemmiston edustajia nauramisesta haaksirikon uhreille ja saksalainen sosialistimeppi Birgit Sippel kehotti kollegoja pitämään suunsa kiinni, jotta aikaa jäisi enemmän vastauksille.

– Tätä on sosialidemokratia, karjahti sitten tunnistamattomaksi jäänyt meppi, kun Sippeliä kirousten säestyksellä syytettiin keskisormen näyttämisestä kollegoilleen

SUOMEN UUTISET