Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri Priti Patel neuvotteli tuloksetta ranskalaiskollega Gérald Darmaninin kanssa kanaalin ylittävistä laittomista siirtolaisista. Nyt Patel haluaa käännyttää veneet takaisin lähtörantaan, mutta yksityiskohdat ovat vielä auki.

Brittien ja ranskalaisten välillä käydyt neuvottelut eivät tuottaneet tulosta. Se ei tosin ollut yllätys. Ranskalaiset sanovat, ettei heillä ole resursseja järjestää ympärivuorokautista, tiheää ja koko rannikkoaan kattavaa meripartiointia.

Tehtävä olisikin valtava. Britit haluavat nyt käännyttää veneet takaisin, mikäli veneiden kunto sen kestää.

EU:lla moraalinen ongelma

Myös Kreikka on ryhtynyt toimeen siirtolaisvaelluksen pysäyttämiseksi. Maa on nopeasti tehostanut omia rajavalvontatoimiaan, joilla se katsoo suojaavansa omalta osaltaan koko EU:n laittoman siirtolaisuuden ongelmaa. Siitä syystä EU:n tulisi auttaa rajavalvontahankkeissa Kreikkaa.

Kreikka toimii tismalleen EU:n sisäministerien ”vuosi 2015 ei toistu” -viestin mukaan. Siitäkään huolimatta EU ei halua osallistua kustannuksiin. Tämän arvellaan johtuvan kreikkalaisviranomaisten mahdollisesti toteuttamista pikakäännytyksistä.

Kreikka ei luota unionin toimiin

Kreikka ei halua päästää siirtolaisia omalle maaperälleen, koska ilman EU:n yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa tulijat jäisivät Kreikan päänsäryksi.

Aiemmasta kriisistä on kulunut kuusi vuotta, eikä toimivia käytäntöjä tai edes esityksiä ole tuotu julkisuuteen. Kreikan viesti on: niin kauan kuin Bryssel nukkuu, Ateenassa ollaan omatoimisia.

Henri Alakylä