Laittomasti EU:hun pyrkivien tai unioniin laittomasti päässeiden ihmisten kohtelu on noussut viime päivinä otsikoihin. Yleisradion MOT-ohjelma tutki rajoilla tehtävää pikakäännytystä ja julkaisi myös artikkelin Kreikan saarien vastaanottokeskuksista. Euractiv kirjoittaa EU:n rajavalvontavirasto Frontexin työntekijän tulleen erehdyksen vuoksi oletetuksi turvapaikanhakijaksi.

EU joutunee miettimään kansainvälisten sopimusten – eritoten Geneven pakolaissopimuksen – jatkoa. Eräs EU-virkamies ennusti: jos EU:n vapaan sisärajan turvaava Schengen ja Geneven sopimus ovat vastakkain, saa Geneven sopimus lähteä.

Kyse on nimenomaan pikakäännytyksistä EU:n ulkorajoilla. Puola on laatinut lain, mikä nimenomaisesti mahdollistaa pikakäännytyksen. Ihmisoikeusjärjestöt ovat paheksuneet lakia varsin äänekkäästi.

Ongelmaa hierotaan naamaan

New York Timesin Brysselin kirjeenvaihtajan mukaan EU joutuu nyt kohtaaman turvapaikanhakijoiden ja laittomien siirtolaisten kysymyksen suoraan. Frontexin työntekijän jouduttua ryöpytykseen ongelmaa hierotaan naamaan niin kovin, ettei EU voi enää katsella vihellellen täysin toiseen suuntaan.

Kovassa paineessa ne timantitkin syntyvät. Vastaavassa paineessa Geneven pakolaissopimuskin saattaa jäädä historiaan.

Henri Alakylä