Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka väittää Liettuan viranomaisten heittävän makuupusseihin käärittyjä laittomia siirtolaisia rajavyöhykkeelle kuolemaan. Liettua on torjunut väitteen jyrkästi. Saksaan selvinneet ihmiset antavat tapahtumista täysin erilaisen kuvan kuin Lukašenka.

Valko-Venäjän ja sen EU-rajanaapurien tiedotussota kerää yhä kierroksia. Tuore väite on kerta kaikkiaan täysin absurdi: Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka väittää Liettuan rajavalvojien heittävän makuupusseihin sullottuja laittomia siirtolaisia rajavyöhykkeelle kuolemaan.

Liettua kiistää väitteen jyrkästi. Liettuan mukaan ihmisiä pahoinpidellään, rampautetaan ja jopa surmataan Valko-Venäjällä – ja pyritään sen jälkeen lavastamaan EU-rajanaapurimaa syylliseksi.

”Joko pääsette Eurooppaan tai kuolette tänne”

Saksaan asti ihmissalakuljettajien avulla päässeiden laittomien siirtolaisten kertomukset tukevat Liettuan versiota tapahtumista. Tagesschaun mukaan siirtolaiset kertovat poikkeuksetta saman tarinan: Valko-Venäjän viranomaiset laittavat heidät ahdinkoon ja käytännössä pakottavat hyökkäämään rajalle.

27-vuotias irakilainen Karar kertoo, että Puolan rajaviranomaisten käännytettyä hänet ja matkakumppaninsa rajalla, he aikoivat palata takaisin Minskiin. Valko-Venäjän sotilaat estivät paluumatkan.

– Yöllä valkovenäläiset laittoivat meidät sotilasrekkoihin ja ajoivat meidät takaisin Puolan rajalle. He huusivat ja he löivät meitä. He työnsivät meitä väkipakolla Puolaan sanoen: ”Te ette voi kääntyä enää takaisin. Joko pääsette Eurooppaan tai te kuolette tänne.”

”Olimme heidän armoillaan”

Kararin mukaan valkovenäläisiä tottelemattomat piestiin hengiltä tai he jäätyivät kuoliaaksi. Hän ymmärtää Saksaan päästyään olleensa vain Valko-Venäjän käyttämä ase.

– Ei meillä ollut muuta vaihtoehtoa. Me olimme heidän armoillaan, Karar toteaa.

Muiden selviytyneiden kertomusten mukaan Valko-Venäjän viranomaiset vahtivat heitä rajavyöhykkeellä koko ajan ja kannustivat käyttämään rajalla voimaa. Kuvat väkivaltaisista siirtolaisista levisivät maailmalla.

– Maailma ajattelee nyt, että olemme hyökkäyksemme vuoksi rikollisia. Emme me olleet todelliset hyökkääjät, sillä meidät pakotettiin hyökkäämään, Zanya Dishad Yousif kertoo.

Henri Alakylä