Valko-Venäjän yritys horjuttaa Euroopan unionia masinoimallaan maahanmuuttokriisillä näyttäisi vetävän vesiperän. EU:lle talutusnuoraa on sommittelemassa Valko-Venäjän lisäksi myös Kiina, joka on käytännössä keskeyttänyt kaupan Liettuan kanssa. EU:n yhtenäisyys mitataan nyt siinä, seisooko EU omiensa takana, vaikka kyseessä olisi pieni jäsenmaa. Kauppakiistasta uutisoi Financial Times.

Liettuan ja Kiinan suhteet menivät kohmeeseen, kun Liettua lämmitteli suhteitaan Taiwanin suuntaan. Kiinan mukaan Taiwan on Kiinan kapinallinen provinssi.

Liettua pyytää komissiota hätiin

Liettua on ilmoittanut ongelmasta Euroopan komissiolle. Komissio vahvistaa pyynnön ja kertoo keräävänsä tietoja kauppakiistasta.

EU:lla on vireillä unionia yhdistävä ohjelma painostuskeinojen torjumiseksi. Kiinan kauppasuhteiden jäädyttäminen on vahva todiste painostuksen käytöstä Liettuaa vastaan.

Kaikki yhden puolesta?

EU on näyttänyt voivansa seistä yhtenä rintamana Valko-Venäjän alhaisten keinojen edessä. Nyt yhteinen rintama voi olla vaikeampaa kasata, koska vastassa on supervalta Kiina.

On ilmeistä, että EU:n yhtenäisyyttä halutaan koetella. Jos Kiinan toimien osalta ummistetaan silmät, voi vastaavanlaista painostuskeinoa käyttää vaikka Suomea vastaan vaikka jonkun muun ulkovallan toimesta.

FT uutisoi, että Suomen lisäksi muutama muu jäsenmaa kyseenalaistaa komission painostuskeinojen torjuntaan lähtevän aloitteen lainmukaisuutta. Osa jäsenmaista arvelee EU:n esityksen vahingoittavan heidän liiketoimiaan. Rahan valta olisi siten ylittämässä EU:lle usein niin tärkeän oikeudenmukaisuuden periaatteen.

Ruotsi sallimmassa Kiinan äykkäröinnin

Esimerkiksi Ruotsi on valmis katsomaan läpi sormiensa Kiinan öykkäröintiä, koska vastatoimet olisivat suhteellisesti liian suuria. Ruotsi viitannee siihen, että Liettuan ja Kiinan välinen kauppa ei ole hyllytystä ennen ollut perin merkittävää.

Kiina ei peittele toimiaan, vaan jyrisee Liettuan saavan tuta kaikki seuraamukset Taiwanin suhteiden lämmittämisen vuoksi.

SUOMEN UUTISET