
LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Puolustaako EU pieniä jäsenmaitaan? Liettuan mukaan Kiina on torpannut maiden välisen kaupan
Valko-Venäjän yritys horjuttaa Euroopan unionia masinoimallaan maahanmuuttokriisillä näyttäisi vetävän vesiperän. EU:lle talutusnuoraa on sommittelemassa Valko-Venäjän lisäksi myös Kiina, joka on käytännössä keskeyttänyt kaupan Liettuan kanssa. EU:n yhtenäisyys mitataan nyt siinä, seisooko EU omiensa takana, vaikka kyseessä olisi pieni jäsenmaa. Kauppakiistasta uutisoi Financial Times.
Liettuan ja Kiinan suhteet menivät kohmeeseen, kun Liettua lämmitteli suhteitaan Taiwanin suuntaan. Kiinan mukaan Taiwan on Kiinan kapinallinen provinssi.
Liettua pyytää komissiota hätiin
Liettua on ilmoittanut ongelmasta Euroopan komissiolle. Komissio vahvistaa pyynnön ja kertoo keräävänsä tietoja kauppakiistasta.
EU:lla on vireillä unionia yhdistävä ohjelma painostuskeinojen torjumiseksi. Kiinan kauppasuhteiden jäädyttäminen on vahva todiste painostuksen käytöstä Liettuaa vastaan.
Kaikki yhden puolesta?
EU on näyttänyt voivansa seistä yhtenä rintamana Valko-Venäjän alhaisten keinojen edessä. Nyt yhteinen rintama voi olla vaikeampaa kasata, koska vastassa on supervalta Kiina.
On ilmeistä, että EU:n yhtenäisyyttä halutaan koetella. Jos Kiinan toimien osalta ummistetaan silmät, voi vastaavanlaista painostuskeinoa käyttää vaikka Suomea vastaan vaikka jonkun muun ulkovallan toimesta.
FT uutisoi, että Suomen lisäksi muutama muu jäsenmaa kyseenalaistaa komission painostuskeinojen torjuntaan lähtevän aloitteen lainmukaisuutta. Osa jäsenmaista arvelee EU:n esityksen vahingoittavan heidän liiketoimiaan. Rahan valta olisi siten ylittämässä EU:lle usein niin tärkeän oikeudenmukaisuuden periaatteen.
Ruotsi sallimmassa Kiinan äykkäröinnin
Esimerkiksi Ruotsi on valmis katsomaan läpi sormiensa Kiinan öykkäröintiä, koska vastatoimet olisivat suhteellisesti liian suuria. Ruotsi viitannee siihen, että Liettuan ja Kiinan välinen kauppa ei ole hyllytystä ennen ollut perin merkittävää.
Kiina ei peittele toimiaan, vaan jyrisee Liettuan saavan tuta kaikki seuraamukset Taiwanin suhteiden lämmittämisen vuoksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maailman velkavuori kasvanut vaarallisen korkealle tasolle, tulevien kriisien hoito vaikeutuu

Purra: Hiilivuodon tukkiminen on ympäristöteko – ”Jos Suomi tekee liian radikaaleja ilmastotoimia, tuotanto siirtyy muualle”

Perussuomalaiset: EU:n tulee siirtyä kohti itsenäisten kansallisvaltioiden Eurooppaa – ”Vaikuttamisen ainoan tarkoituksen tulee olla kansallisen etumme palveleminen”

Suomen ajettava EU:ssa häpeämättä omaa etuaan – Mäkelä: ”EU:n tulee olla vahvojen itsenäisten kansallisvaltioiden liitto”

Vuoden 2015 siirtolaiskriisin toistuminen on todellinen uhka – Purra: ”Itsenäisellä valtiolla on velvollisuus suojata itseään ja päättää, kuka saa tulla sen alueelle ja kuka ei

Lukašenka väittää Liettuan viranomaisten heittävän laittomia siirtolaisia rajan yli kuolemaan – Valko-Venäjältä selvinneiltä täysin eri kertomuksia

EU, globalisaatio ja öykkäröivä Kiina muodostavat huonon yhtälön

Yliopiston lehtori Casper Wits: EU:n tekopyhyys mahdollistaa Kiinan vaikutusvallan kasvun Eurooppaa myöden

EU:n puheenjohtajamaa Ranska haluaa tiiviin rintaman Kiinaa vastaan – Saksalta ristiriitaisia ulostuloja
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.