Kiinan talous saattaa supistua syksyn aikana. Näin varoittaa suurpankki Nomura. Kiinassa sähkönkulutusta on säännöstelty ja maan teollisuus ei toimi täydellä teholla. Sähkönkäytön rajoitusten lisäksi maassa on paikoin kärsitty sähkökatkoista. Päästövähennystavoitteiden vuoksi vähäpäästöinen energiantuotanto ei pysy kysynnän perässä.

Kiinan energiayhtiöiden vaikeudet johtuvat raaka-aineiden huimasta kallistumisesta sekä valtiollisen sähkön hintasääntelystä. Moni yhtiö toimii tappiolla.

Katuvalot pimeäksi

Kiina on ilmoittanut tähtäävänsä hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä.

Kiinalaisia on kehotettu turvautumaan luonnonvaloon ja käyttämään ilmastointilaitteita vasta lämpötilan kohotessa yli 26 asteen. Toimistotyöläisiä on kehotettu käyttämään portaita, mikäli toimisto sijaitsee rakennuksen kolmen alimman kerroksen joukossa. Kauppoja on kehotettu vähentämään sähköä vaativaa ulkoilmamainontaa.

Shanghain länsipuolella olevassa Jiangsun maakunnassa on sammutettu katuvaloja sähkön säästämiseksi. Viereisessä Zhejiangin maakunnassa 160 energiasyöppöä tehdasta on suljettu.

Sähkökatkot ovat vaikuttaneet muun muassa liikenteeseen. Pimeät liikennevalot ovat aiheuttaneet liikennekaaoksen.

Sähkön säännöstely ei ole Kiinassa mitenkään tavatonta. Uutta on se, että aiemmin säännöstelyn alle ovat joutuneet vain massiiviset yritykset. Nyt sähkökriisistä kärsivät kansalaiset, mikä ei ole hyvä uutinen poliittiselle vakaudelle.

Energiakriisi johtamassa inflaatioon

Tuotantovaikeuksien keskellä yritykset voivat joutua nostamaan tuotteidensa hintoja. Hintojen nousupaineita muodostuu myös sähkön kallistumisesta.

Keskuspankkiirit ovat tähän asti olettaneet pandemiarajoitusten purun aiheuttavan vain lyhytaikaisen hintapiikin, eivätkä ne ole ryhtyneet vielä toimiin inflaation pitämiseksi kurissa. Muutama suuri keskuspankki Euroopan keskuspankkia lukuunottamatta on jo viestinyt kiristävänsä rahapolitiikkaa estääkseen inflaation lähtemistä laukalle.

Henri Alakylä