Muutamissa eurooppalaisissa yhtiöissä on ilmennyt tuotantohäiriöitä sen vuoksi, että tuotantoketju on katkennut Liettuan ja Kiinan välillä, Politico kertoo. EU:n globalisaation edistämisestä nauttiva kauppaan keskittyvä strategia on haavoittuvainen autoritaaristen valtakuntien edessä. Liettuan ja Kiinan välinen diplomaattisen kiistan tulee toimia herätyskellona. Ongelmia muodostuu, jos EU-maat eivät tanssi Kiinan pillin mukaan.

Käytännössä tavara ei liiku Liettuan ja Kiinan välillä. Kiina ei virallisesti tiedä ongelmista mitään. Tullausongelmat alkoivat heti sen jälkeen, kun Liettua lämmitti suhteitaan Taiwaniin.

Kiinan mediassa Liettuaa on kutsuttu kirpuksi, joka pyörii taistelevien norsujen jaloissa. EU:n moraalinen ongelma on se, että sen tulisi pitää jäsenmaansa puolia. Sen lisäksi EU:n arvovalta murenee täysin, jos unioni perääntyy Kiinan taloudellisen painostuksen alla.

EU:lla ei työkaluja

EU:n murheiden listaa lisää se, ettei Maailman kauppajärjestö WTO:sta ole juurikaan kiistan ratkaisijaksi. Kiinan toimet kulkevat harmaalla alueella, missä sääntöpykäliä on lähes mahdotonta noudattaa.

EU on virittämässä oman työkalunsa joutuessaan painostuksen kohteeksi. Painostuksenvastainen työkalu jakaa mielipiteitä.

Kannattajien mukaan se poistaisi kriittisen haavoittuvaisuuden, johon Kiina osasi iskeä Liettuaa vastaan.

Vastustajillakin on päteviä argumentteja. EU:n tulisi välttää yksittäisen jäsenmaan sooloilua, joka johtuisi työkalun antamasta turvallisuuden tunteesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi tilannetta, jossa jäsenmaa ikään kuin kaivaa verta nenästään.

Toiseksi vastatoimien tulisi pysyä kohtuuden rajoissa. Kolmanneksi kauppakiistat ovat tavanneet myös eskaloitua osapuolten väliseksi tullimuurinokitteluksi.

Liettua tähyää muualle

Sotatorvien kaivaminen esille ei ole ainoa vaihtoehto. Liettua kertoo tähyävänsä kokonaan muille markkinoille. Liettuan mukaan kaupankäynti on todennäköisesti suojatumpaa tasapainoisten ja demokraattisten maiden kanssa.

Liettuan ex-pääministeri Andrius Kubilius kertoo Politicolle, että Liettuan lisäksi myös joukko muita pienempiä jäsenmaita on miettinyt kauppasuhteitaan Kiinan kanssa uudelleen.

– En ole varma, haluaako Kiina tulla tunnetuksi investointien riskimaana, Kubilius toteaa.

Henri Alakylä