Koronakriisi on kipeällä tavalla osoittanut Euroopan riippuvuuden Kiinassa tai Intiassa teetetyistä tuotteista. Nyt monet poliitikot vaativat, että jo kolme vuosikymmentä jatkuneen globalisaatiokehityksen suunta on käännettävä tuomalla teollisuustuotanto takaisin Eurooppaan.

Brysselissä, Pariisissa ja Berliinissä poliitikot yrittävät kääntää globalisaation suunnan, kirjoittaa Welt-lehti artikkelissaan. Poliitikot vaativat, että yritysten on tuotava tehtaansa takaisin Kiinasta ja alettavaa tuottaa enemmän Euroopassa.

– Koronaviruskriisi on tehnyt selväksi, että Eurooppa on liian riippuvainen muista, sanoo Welt-lehden haastattelema EU:n teollisuuskomissaarin Thierry Breton. Euroopasta on tultava itsenäisempi, ei vain lääketuotannossa vaan myös avainteknologioissa.

Koronapandemia sai EU-maat taistelemaan keskenään hengityssuojaimista ja lääkkeistä, tuoden kipeästi esille sen, miten riippuvainen Eurooppa on Kiinassa tai Intiassa teetetyistä tuotteista. Tämä on saanut monet eurooppalaiset poliitikot heräämään. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on käynyt Kiinan kanssa kauppasotaa tullien avulla jo vuodesta 2018.

Palkkataso noussut Kiinassakin

Ranskassa valtionvarainministeri Bruno Le Maire on vaatinut, että Renault ja muut valtion tukea haluavat ranskalaiset autonvalmistajat siirtäisivät tuotantoaan takaisin Ranskaan vastineeksi saamastaan taloudellisesta tuesta. Suomessa perussuomalaisten linja on jo pitkään ollut se, että suomalainen tehtaanpiippu on ympäristöteko.

Welt-lehti kirjoittaa, että monet yritykset ovat jo muutama vuosi sitten alkaneet siirtää tuotantoaan pois Kiinasta, mutta kannustimena eivät ole olleet poliitikkojen vaatimukset, vaan Kiinan nouseva palkkataso, joka alkaa joillakin alueilla ja aloilla lähennellä eurooppalaista palkkatasoa.

Asiantuntijat arvioivat kuitenkin, että Kiinasta Eurooppaan mahdollisesti palaavat tehtaat eivät tule Saksaan tai Ranskaan. Entisen Jugoslavian alueen maat tai jopa Pohjois-Afrikka voivat olla yrityksille houkuttelevampia sijoituskohteita niiden kotiuttaessa tuotantoaan lähemmäksi Eurooppaa.

SUOMEN UUTISET