Eduskunta keskusteli tänään koronatilanteesta. Perussuomalaiset huomauttivat, että kriisi on taloudellisten ja inhimillisten vahinkojen lisäksi paljastanut myös rakenteellisia ja haavoittuvuuksia, joista pitää ottaa opiksi.

– Esimerkkeinä voidaan mainita vapaakaupan mahdollistamat pitkät hankinta- ja tuotantoketjut monilla teollisuuden aloilla tai vaikkapa maatalouden täydellinen riippuvuus vierastyövoimasta, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomautti.

Myös myönteisiä vaikutuksia, kunhan virheistä opitaan

Perussuomalaisten mukaan kriisillä on ollut myös kiistattomia myönteisiä vaikutuksia. Hiilidioksidipäästöt ovat pudonneet, kun teollisuus ja kuljetukset ovat hiljentyneet Kiinassa ja Intiassa. Lentoliikenne on globaalisti puolittunut.

– Kysymys siis kuuluu, onko hallituksen tavoitteena palata kaikilta osin lähtötilanteeseen, vai oppia virheistä, ja pitää kiinni myös niistä myönteisistä asioista, joita pandemia on tuottanut.

– Ratkaisuhan on varsin yksinkertainen. Tuotetaan mahdollisimman suuri osa tarvitsemistamme asioista täällä kotimaisella työvoimalla. Se on kansallisen etumme mukaista ja se on vaikuttavinta ilmastopolitiikkaa, Halla-aho esitti.

Tuotanto ja päätösvalta Suomeen

Myös perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra penäsi tuotannon kotimaistamisen perään. Purra totesi, että huoltovarmuuden alasajosta voidaan syyttää kaikkia yli vuosikymmenen aikana hallinneita puolueita – toisia enemmän, toisia vähemmän.

– Monessa asiassa kriisi osoittaa meille, että on paljon elintärkeitä asioita, joista meidän pitäisi pystyä paremmin huolehtimaan kuten suojavälineet, lääkkeet, ruokahuolto, työvoima, epidemioihin ja kansanterveyteen liittyvä osaaminen valtion laitoksissa ja niin edelleen, Purra totesi.

Purra kysyi pääministeri Sanna Marinilta (sd.), onko hallitus valmis tekemään konkreettisia päätöksiä, joilla sekä tuotantoa että päätösvaltaa siirretään takaisin Suomeen, jotta Suomi siirtyisi polulle, jolla sen voitaisiin sanoa olevan hyvin varautunut tuleviin kriiseihin.

Varovaista tukea hallitukselta

Pääministeri Marin vastasi suojavarusteiden osalta, että kotimaista tuotantoa tarvitaan, mutta tuotantoon aloittamiseen liittyy haasteita, kuten tuotantolinjojen saaminen maahan sekä se, että suojavälineille saataisiin EU:n sertifiointi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) toivoi vastauksessaan, että eurooppalainen ja suomalainen teollisuus pystyy palaamaan lähemmäs alihankintaketjuineen.

SUOMEN UUTISET