Kesärannassa keskusteltiin tiistaina pääministeri Juha Sipilän (kesk) kutsumana ilmastopolitiikasta. Pyöreän pöydän ilmastolounaalle oli kutsuttu kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Tavoitteena on vielä tämän vuoden aikana saada laadittua puolueiden yhteinen näkemys ilmastopolitiikan tavoitteista ja keinoista. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan ilmastopolitiikan ensisijainen tavoite tulevalla EU:n puheenjohtajuuskaudella on saada eniten saastuttavat maat kantamaan vastuunsa. Hiilivuodon torjunnan on oltava keskiössä.

– On selvää, että kaikki tunnustavat ongelman ja joitakin mahdollisuuksia sen korjaamiseen, mutta muuten konsensusta saattaa olla vaikea löytää, arvioi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– Mielestämme ensisijainen tavoite ilmastopolitiikassa tulevalla EU:n puheenjohtajuuskaudellamme on saada eniten saastuttavat maat kantamaan vastuunsa, vaikka sitten korvamerkitsemällä näiden maiden saamia tukimiljardeja päästötavoitteiden toteuttamiseen. Nurinkurista taakanjakoa on välttämätöntä korjata, Halla-aho sanoo.

”Olemme koko ajan korostaneet, että suomalainen tehtaanpiippu on ympäristöteko.”

– Olemme koko ajan korostaneet, että suomalainen tehtaanpiippu on ympäristöteko. Hiilivuodon torjunnan on oltava ilmastopolitiikan keskiössä. Suomen liian kunnianhimoinen ilmastopolitiikka aiheuttaa sen, että Kiina rakentaa piipun ja tekee sen huomattavasti saastuttavammin kuin Suomi. Olemme ehdottaneet ilmastoveroa erityisen saastuttavien maiden tuontituotteille. Näin voimme huolehtia Suomen kilpailukyvystä ja työpaikoista, Halla-aho sanoo.

Perussuomalaiset on aina ollut ydinvoimamyönteinen puolue. Ilmastopolitiikassa ydinvoiman merkitys vain korostuu.

– Ydinvoima on täysin välttämätön energiantuotantomuoto, mikäli haluamme saada aikaan ilmastoystävällistä ja järkevää energiaa. Ydinvoima on turvallista ja tuottaa sähköä tasaisesti, toisin kuin tuuli- ja aurinkovoima. Kannatamme myös satsauksia pienydinvoimaan liittyvään tutkimukseen ja kehitykseen, jotta tulevaisuuden kaupunkien kaukolämpö voitaisiin tuottaa entistä päästöttömämmin, Halla-aho kertoo.

Perussuomalaisten mielestä ilmastopolitiikassa on kohtalokasta edetä liian kunnianhimoiset tavoitteet edellä, esimerkiksi lyömällä lukkoon päästövähennykset tiettyyn vuoteen mennessä.

– Realistista ilmastopolitiikkaa on edetä konkreettiset keinot edellä. Tällainen politiikka ottaa huomioon teknologian kehittymisen ja on myös markkinalogiikan kannalta ongelmattomampi. Esimerkiksi Saksassa on nähtävissä, mitä saa aikaan kiistassa nuijittu typerä päätös luopua ydinvoimasta – päästöt kasvavat, kun hiiltä on pakko käyttää enemmän, toteaa ilmastolounaalle osallistunut perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra.

Myöskään tiettyihin energiamuotoihin ei kannata tarrautua itseisarvoisesti. Purran mukaan monille ilmastokeskusteluun osallistuville näyttää olevan epäselvää myös se, että uusiutuvuus ei automaattisesti tarkoita ilmastoystävällistä.

– Oleellisinta on tarkastella todellisia nettopäästöjä eli vaikkapa sähköautojen sähkön tuottamisesta syntyviä välillisiä päästöjä. Vaikka puupelletit ja puuhake saattavat joistakin kuulostaa todella hyvältä ja vihreältä, ei niistä ole Suomen tai Helsingin ratkaisuksi, edes kosmeettisesti, Purra huomauttaa.

SUOMEN UUTISET