Kansanedustaja Ari Koponen on jättänyt ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa vaatii toimia sähkösavukkeiden käytön ehkäisyyn. Viime vuosina erityisesti nuorten kohdalla sähkösavukkeiden käyttäjämäärä on räjähtänyt hälyttävälle tasolle. Koponen on huolissaan siitä, miten sähkösavukkeet vaikuttavat nuoriin ja heidän kehitykseensä.

On tosiasia, etteivät kuluttajat tiedä, mitä sähkösavukkeet sisältävät. Sähkösavukkeita ja niiden nesteiden sisältöä on vastikään tutkittu Itä-Suomen yliopistossa. Tulokset olivat järkyttäviä. Nesteistä löytyi raskasmetalleja, kuten kuparia, sinkkiä ja suuria määriä lyijyä.

Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Kirsi Vähäkankaan mukaan testeissä löytyi myös aineita, joista ei edes tiedetä.

Sääntelyä ja valistustyötä tarvitaan

– Kauhistuttavaa! Emme voi vierestä katsoa, kun nuoret myrkyttävät itseään jopa tuntemattomilla aineilla. Tähän on pakko löytyä konkreettisia toimia pikimmiten, vaatii Ari Koponen.

Koponen katsoo, että kouluilla, perheillä ja niiden välisellä yhteistyöllä voidaan myös tehdä paljon. Hän kysyy, kuinka sähkösavukkeiden käyttöä voidaan ehkäistä ja miten varmistutaan, ettei nuorillemme tule markkinoilta hengenvaarallisia myrkkyjä sähkösavukkeiden muodossa. Sääntelyä tarvitaan ja myös valistustyötä kouluissa.

Suomen Uutiset